Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru nervur─â

NERV├ÜR─é, nervuri, s. f. 1. Fiecare dintre fasciculele conduc─âtoare liberiene lemnoase care str─âbat limbul frunzelor ╚Öi prin care circul─â seva. ÔÖŽ P. anal. (Rar) Fiecare dintre ramifica╚Ťiile cele mai sub╚Ťiri ale r─âd─âcinii unui copac. 2. Fiecare dintre fibrele cornoase, ramificate ├«n form─â de re╚Ťea, care str─âbat membrana aripii unor insecte. 3. (La pl.) Re╚Ťea de dungi de alt─â culoare dec├ót fondul, care dau un aspect marmorat unei suprafe╚Ťe; (╚Öi la sg.) fiecare dintre dungile care formeaz─â aceast─â re╚Ťea. 4. Proeminen╚Ť─â pe suprafa╚Ťa interioar─â sau exterioar─â a unei piese, a unui organ de ma╚Öin─â etc., care serve╚Öte la ghidarea, la m─ârirea rezisten╚Ťei sau a rigidit─â╚Ťii piesei, la m─ârirea suprafe╚Ťei de schimb de c─âldur─â etc. 5. (Arhit.) Fiecare dintre mulurile care formeaz─â osatura unei bol╚Ťi (gotice sau romanice); mulur─â care contureaz─â ╚Öi decoreaz─â muchiile unei bol╚Ťi, marginile unei ni╚Öe etc. 6. Grind─â de beton armat turnat─â odat─â cu plan╚Öeul ╚Öi servind la ├«nt─ârirea acestuia. 7. Element transversal (din duraluminiu sau din o╚Ťel) al aripii de avion, care, ├«mpreun─â cu lonjeronul, asigur─â rigiditatea acesteia. 8. (De obicei la pl.) Cut─â foarte ├«ngust─â, cusut─â ca garnitur─â pe un obiect de ├«mbr─âc─âminte; cercule╚Ť. ÔÇô Din fr. nervure.
NERV├ÜR─é, nervuri, s. f. 1. Fiecare dintre fasciculele conduc─âtoare liberiene lemnoase care str─âbat limbul frunzelor ╚Öi prin care circul─â sev─â. P. anal. (Rar) Fiecare dintre ramifica╚Ťiile cele mai sub╚Ťiri ale r─âd─âcinii unui copac. 2. Fiecare dintre fibrele cornoase, ramificate ├«n form─â de re╚Ťea, care str─âbat membrana aripii unor insecte. 3. (La pl.) Re╚Ťea de dungi de alt─â culoare dec├ót fondul, care dau un aspect marmorat unei suprafe╚Ťe; (╚Öi la sg.) fiecare dintre dungile care formeaz─â aceast─â re╚Ťea. 4. Proeminen╚Ť─â pe suprafa╚Ťa interioar─â sau exterioar─â a unei piese, a unui organ de ma╚Öin─â etc., care serve╚Öte la m─ârirea rezisten╚Ťei sau a rigidit─â╚Ťii piesei, la m─ârirea suprafe╚Ťei de schimb de c─âldur─â etc. 5. (Arhit.) Fiecare dintre mulurile care formeaz─â osatura unei bol╚Ťi (gotice sau romanice); mulur─â care contureaz─â ╚Öi decoreaz─â muchiile unei bol╚Ťi, marginile unei ni╚Öe etc. 6. Grind─â de beton armat turnat─â o dat─â cu plan╚Öeul ╚Öi servind la ├«nt─ârirea acestuia. 7. Fiecare dintre piesele a╚Öezate pe axa unei aripi de avion pentru a asigura profilul aripii, a ├«mpiedica deformarea ei ╚Öi a m─âri rezisten╚Ť─â scheletului acesteia. 8. (De obicei la pl.) Cut─â foarte ├«ngust─â, cusut─â ca garnitur─â pe un obiect de ├«mbr─âc─âminte; cercule╚Ť. ÔÇô Din fr. nervure.
NERV├ÜR─é, nervuri, s. f. 1. V├«ni╚Öoar─â din interiorul frunzelor, prin care circul─â seva. Frunze... pe nervuri ╚Öi pe margini zb├«rlit p─âroase. FLORA R.P.R. II 130. 2. Fiecare din fibrele cornoase ╚Öi ramificate care ├«mpart aripa unei insecte ├«n mai multe p─âr╚Ťi, form├«nd un fel de re╚Ťea. 3. Dung─â sub╚Ťire; v├«n─â. Nervurile unei buc─â╚Ťi de marmur─â. 4. (Tehn.) Ie╚Öitur─â pe suprafa╚Ťa unei piese, care serve╚Öte la m─ârirea rezisten╚Ťei piesei, la m─ârirea suprafe╚Ťei de schimb, de c─âldur─â etc. 5. (Arhit.) Fiecare din mulurile de piatr─â sau de c─âr─âmid─â care formeaz─â osatura unei bol╚Ťi gotice sau romanice. Pere╚Ťii, care fac una cu bolta, s├«nt de zid masiv, sprijini╚Ťi la distan╚Ťe egale de nervure de zid─ârie. CONTEMPORANUL, S. II, 1956, nr. 487, 3/1. ÔÖŽ Mulur─â care contureaz─â ╚Öi decoreaz─â muchiile unei bol╚Ťi, marginile unei ni╚Öe etc. 6. Grind─â de beton armat turnat ├«mpreun─â cu o plac─â ╚Öi alc─âtuind o pies─â ├«n forma literelor T sau L. 7. Fiecare din piesele a╚Öezate vertical, paralel ╚Öi perpendicular pe axa unei aripi de avion pentru a asigura profilul aripii, a ├«mpiedica deformarea ei ╚Öi a m─âri rezisten╚Ťa scheletului acesteia. 8. Cus─âtur─â proeminent─â f─âcut─â ├«n scopul ├«nfrumuse╚Ť─ârii unui obiect de ├«mbr─âc─âminte. ÔÇô Pl. ╚Öi: nervure (ODOBESCU, S. I 442).
nerv├║r─â s. f., g.-d. art. nerv├║rii; pl. nerv├║ri
nerv├║r─â s. f., g.-d. art. nerv├║rii; pl. nerv├║ri[1]
NERVÚRĂ s. 1. (BOT.) (rar) nerv, (pop.) vână. (~ a unei frunze.) 2. v. dungă.[1]
NERV├ÜR─é s.f. 1. Fiecare dintre vini╚Öoarele de pe suprafa╚Ťa unei frunze prin care circul─â seva. 2. Fiecare dintre fibrele cornoase ╚Öi ramificate care ├«mpart aripa unei insecte ├«n mai multe p─âr╚Ťi, form├ónd o re╚Ťea. ÔÖŽ Bar─â metalic─â sau de lemn care face parte din scheletul unei aripi de avion. 3. Ie╚Öitur─â pe suprafa╚Ťa unei piese, care ├«i m─âre╚Öte rezisten╚Ťa. ÔÖŽ Grind─â de beton armat care se toarn─â ├«mpreun─â cu placa plan╚Öeului. 4. Mulur─â decorativ─â care contureaz─â muchiile unei bol╚Ťi, marginile unei ni╚Öe etc. 5. (De obicei la pl.) Cut─â foarte ├«ngust─â cusut─â ca garnitur─â pe un obiect de ├«mbr─âc─âminte. [Pl. -ri, -re. / < fr. nervure].
NERV├ÜR─é s. f. 1. fascicul libero-lemnos de pe suprafa╚Ťa frunzelor, prin care circul─â seva. 2. fiecare dintre fibrele cornoase ╚Öi ramificate care str─âbat aripa unor insecte. ÔŚŐ bar─â metalic─â sau de lemn din scheletul unei aripi de avion. 3. proeminen╚Ť─â pe suprafa╚Ťa unei piese, a unui organ de ma╚Öin─â, care ├«i m─âre╚Öte rezisten╚Ťa. ÔŚŐ grind─â de beton armat care se toarn─â ├«mpreun─â cu placa plan╚Öeului. 4. mulur─â decorativ─â care contureaz─â muchiile unei bol╚Ťi, marginile unei ni╚Öe etc. 5. (pl.) cut─â foarte ├«ngust─â cusut─â ca garnitur─â pe un obiect de ├«mbr─âc─âminte. (< fr. nervure)
NERV├ÜR─é ~i f. 1) bot. Fiecare dintre ramifica╚Ťiile vaselor purt─âtoare de sev─â ├«n interiorul unei frunze. 2) zool. Fiecare dintre ramifica╚Ťiile fibrelor cornoase de pe aripa unei insecte. 3) Linie sub╚Ťire, care se eviden╚Ťiaz─â cromatic, form├ónd o re╚Ťea pe suprafa╚Ťa unor obiecte. 4) Element arhitectural, cu func╚Ťie decorativ─â, care reliefeaz─â muchiile sau marginile unei bol╚Ťi sau ale unei ni╚Öe. 5) Protuberan╚Ť─â pe suprafa╚Ťa unui obiect tehnic, care asigur─â o rezisten╚Ť─â sporit─â a acestuia. 6) Bar─â de beton armat, care fortific─â plan╚Öeurile unei construc╚Ťii. 7) Element de rezisten╚Ť─â montat pe aripile unui avion. 8) Dung─â cusut─â ├«n relief pe suprafa╚Ťa unui obiect vestimentar. [G.-D. nervurii] /<fr. nervure[1]
nervur─â f. 1. dungile din dosul unei c─âr╚Ťi de legat; 2. Arh. ciubuc ├«n relief; 3. Bot. firi╚Öoare r─âs─ârite pe suprafa╚Ťa frunzelor.
* nerv├║r─â f., pl. ─ş (fr. nervure, vfr. nervelire, d. lat. *nervatura). Bot. Vinele une─ş frunze (v. frunz─â). Zool. Vinele une─ş arip─ş de insect. Arh. Ornamente ├«n form─â de vine ├«n relief.
NERVUR─é s. 1. (BOT.) (rar) nerv, (pop.) v├«n─â. (~ a unei frunze.) 2. dung─â, stria╚Ťie, v├«n─â. (Marmur─â cu ~i.)
NERVURĂ bară metalică sau din lemn care face parte din scheletul unei aripi de avion sau planor, așezat transversal pe lonjeroanele aripii pentru a asigura rigiditatea acesteia.

Nervur─â dex online | sinonim

Nervur─â definitie

Intrare: nervur─â
nervur─â 2 pl. -e substantiv feminin
nervur─â 1 pl. -i substantiv feminin