Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru nereidă

NEREÍDĂ, nereide, s. f. Fiecare dintre cele cincizeci de nimfe ale mării în mitologia greacă, protectoarele marinarilor, care se iveau la chemarea corăbierilor aflați în primejdie. – Din lat. Nereides, fr. néréide.
NEREÍDĂ, nereide, s. f. Fiecare dintre cele cincizeci de nimfe ale mării în mitologia greacă, despre care se credea că se iveau printre talazuri la chemarea corăbierilor în primejdie pentru a le da ajutor. – Din lat. Nereides, fr. néréide.
NEREÍDĂ, nereide, s. f. Fiecare din cele cincizeci de nimfe din mitologia greco-romană, despre care se credea că trăiesc în mare.
nereídă s. f., g.-d. art. nereídei; pl. nereíde
nereídă s. f., g.-d. art. nereídei; pl. nereíde
NEREÍDĂ s.f. 1. Fiecare dintre cele cincizeci de nimfe ale mării, care erau fiicele lui Nereu. 2. Animal fixat sau care se târăște pe fundul pâraielor de munte. [Pron. -re-i-. / < fr. néréide, it. nereide, cf. lat., gr. nereis].
NEREÍDĂ s. f. 1. (mit.) fiecare dintre cele cincizeci de nimfe ale mării. 2. animal, plantă fixat(ă) de fundul pietros al apelor și mărilor. (< lat. Nereides, fr. néréide)
NEREÍDĂ ~e f. (în mitologia greacă) Nimfă ocrotitoare a marinarilor. /<lat. Nereides, fr. néréide
Nereide f. pl. Mit. nimfe de mare.
Nereide = Nereides.
NEREIDE (în mitologia greacă), divinități marine, personificând valurile mării. Cele 50 de fiice ale zeului Nereu. Protectoarele marinarilor, se iveau la chemarea corăbierilor aflați în primejdie, pentru a le veni în ajutor. Erau imaginate foarte frumoase, uneori jumătate femei, jumătate pești înotând printre tritoni și delfini. Cele mai cunoscute sunt: Amfitrite, Galateea, Thetis.
nereídă, nereide s. f. Fiecare dintre cele 50 de fiice ale zeului marin Nereus și ale lui Doris, ele însele divinități marine. Erau închipuite ca niște fecioare frumoase care locuiau în palatul tatălui lor din fundul apelor și care se iveau printre talazuri la chemarea corăbierilor în primejdie pentru a le veni în ajutor. – Din fr. néréide, lat. nereis.

Nereidă dex online | sinonim

Nereidă definitie

Intrare: nereidă
nereidă substantiv feminin