Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru neregulat

NEREGULÁT, -Ă, neregulați, -te, adj. 1. Care constituie o abatere de la normă, de la forma obișnuită. ♦ Verb neregulat = verb care se abate de la flexiunea obișnuită, având forme proprii, specifice. ♦ (Despre terenuri, drumuri) Accidentat. 2. Care este lipsit de regularitate, de simetrie, de uniformitate, de omogenitate. ♦ (Despre armate, trupe) Care este format din ostași cu instrucție neomogenă, nesistematică, constituiți în unități ocazionale de luptă. ♦ (Despre climă, factori climatici etc.) Variabil, instabil. – Pref. ne- + regulat.
NEREGULÁT, -Ă, neregulați, -te, adj. 1. Care constituie o abatere de la normă, de la forma obișnuită. ◊ Verb neregulat = verb care se abate de la flexiunea obișnuită, având forme proprii, specific. ♦ (Despre terenuri, drumuri) Accidentat. 2. Care este lipsit de regularitate, de simetrie, de uniformitate, de omogenitate. ♦ (Despre armate, trupe) Care este format din ostași cu instrucție neomogenă, nesistematică, constituiți în unități ocazionale, de luptă. ♦ (Despre climă, factori climaterici etc.) Variabil, instabil. – Ne- + regulat.
NEREGULÁT, -Ă, neregulați, -te, adj. Care prezintă abateri de la o normă, de la o formă regulată. Curs de apă neregulat. ◊ Armată neregulată (sau trupe neregulate) = armată formată din luptători cu instrucție neomogenă, avînd în loc de uniformă o insignă sau o cocardă, formînd unități ocazionale de luptă. Pusese mereu chestiunea organizării trupelor neregulate. CAMIL PETRESCU, O. II 553.
neregulát adj. m., pl. nereguláți; f. neregulátă, pl. nereguláte
neregulát adj. m., pl. nereguláți; f. sg. neregulátă, pl. nereguláte
NEREGULÁT adj. 1. (livr.) iregular. (Corp geometric ~.) 2. nesimetric, neuniform, (înv.) necanonisit. (Un desen, un motiv ~.) 3. v. accidentat. 4. instabil, nestabil, schimbător, variabil. (Vânturi ~.)
Neregulat ≠ regulat
NEREGULÁT ~tă (~ți, ~te) (negativ de la regulat) 1): Verb ~ verb care se abate de la modelul obișnuit de conjugare. 2) (despre suprafețe) Care are ridicături și adâncituri. /ne- + regulat
neregulat a. care nu e regulat.
*iregulár, -ă adj. (mlat. irregularis). Care nu e regular, nu e simetric: poligon iregular, trăsăturĭ iregulare. Fără regulă, fără ordine, dezordonat: om iregular, vĭață iregulară. Gram. A căruĭ declinare saŭ conjugare se depărtează de regula generală: substantiv, verb iregular. Med. Puls iregular, ale căruĭ bătăĭ nu-s uniforme. Trupe iregulare, adunate și organizate în grabă ca să vie în ajutor armateĭ regulare. Adv. În mod iregular, fără regulă. – Ob., dar nu maĭ bine: neregulat.
* neregulár și -át, -ă adj. Fără regulă, iregular. – Adv. A plăti neregular.
NEREGULAT adj. 1. (livr.) iregular. (Corp geometric ~.) 2. nesimetric, neuniform, (înv.) necanonisit. (Un desen, un motiv ~.) 3. (GEOGR.) accidentat, învălurat, (înv și reg.) săpat. (Teren ~.) 4. instabil, nestabil, schimbător, variabil. (Vînturi ~.)
NEREGULÁT, -Ă adj. (< pref. ne- + regulat): în sintagma verb neregulat (v.).

Neregulat dex online | sinonim

Neregulat definitie

Intrare: neregulat
neregulat adjectiv