Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru nepricepere

NEPRIC├ëPERE, nepriceperi, s. f. 1. Lips─â de iscusin╚Ť─â, de ├«ndem├ónare, de destoinicie, de competen╚Ť─â; incapacitate. 2. Lips─â de ├«n╚Ťelegere. ÔÇô Pref. ne- + pricepere.
NEPRIC├ëPERE, nepriceperi, s. f. 1. Lips─â de iscusin╚Ť─â, de ├«ndem├ónare, de destoinicie, de competen╚Ť─â; incapacitate. 2. Lips─â de ├«n╚Ťelegere. ÔÇô Ne- + pricepere.
NEPRIC├ëPERE s. f. 1. Lips─â de ├«n╚Ťelegere, ne╚Ötiin╚Ť─â, necunoa╚Ötere. R├«d cu hohot de nepriceperea ╚Öi sl─âb─âciunea lor. CREANG─é, P. 190. 2. Lips─â de destoinicie, incapacitate. Averea p─ârinteasc─â... (din nepriceperea unchiului) s-a ├«ncurcat ╚Öi s-a mic╚Öorat. GALACTION, O. I 113.
nepric├ępere (ne-pri-) s. f., g.-d. art. nepric├ęperii; pl. nepric├ęperi
nepric├ępere s. f. (sil. -pri-), g.-d. art. nepric├ęperii; pl. nepric├ęperi
NEPRICÉPERE s. 1. v. incapacitate. 2. v. incultură.
NEPRICÉPERE s. v. neîndemânare, stângăcie.
Nepricepere Ôëá pricepere
nepricepere f. incapacitate.
nepric├ępere f. Incapacitate, prostie.
nepricepere s. v. NEÎNDEMÎNARE. STÎNGĂCIE.
NEPRICEPERE s. 1. incapacitate, incompeten╚Ť─â, necompeten╚Ť─â, nepreg─âtire, (fig.) sl─âbiciune. (~ unui profesor.) 2. ignoran╚Ť─â, incultur─â, ne╚Ötiin╚Ť─â, (livr.) agramatism, (├«nv.) prost─âticie, prostie, prostime. (E de-o ~ cras─â.)
NEPRICEPERE. Subst. Nepricepere, inaptitudine (livr.), lips─â de iscusin╚Ť─â (de ├«ndem├«nare, de destoinicie, de competen╚Ť─â), nevrednicie, ne├«ndem├«nare, st├«ng─âcie; incapacitate, incompeten╚Ť─â, necompeten╚Ť─â, diletantism (peior.). Prostie, ignoran╚Ť─â. Nepriceput, neispr─âvit, ageamiu (fam.), profan, ne╚Ötiutor; incapabil, prost; diletant, novice. Adj. Nepriceput, nevrednic, neispr─âvit, nepricopsit (pop. ╚Öi fam.), ne├«ndem├«natic, st├«ngaci (fig.), inabil (livr.), neabil (livr.), ageamiu (fam.), profan, ne╚Ötiutor; incapabil, inapt, incompetent, necompetent. Vb. A fi nepriceput; a da dovad─â de nepricepere; a fi incapabil (incompetent), a fi lipsit de iscusin╚Ť─â (de ├«ndem├«nare, de destoinicie, de competen╚Ť─â); a nu fi bun de nimic, a nu fi bun dec├«t s─â pasc─â bobocii; a nu pricepe nici o boab─â (iot─â), a nu pricepe bob, a se uita ca m├«╚Ťa ├«n calendar, a sta ca vi╚Ťelul la poarta nou─â; a face pe dos, a turna iaurt peste sm├«nt├«n─â, a ├«mpiedica la deal ╚Öi despiedica la vale, a porni ca surda-n joc, a pune carul ├«naintea boilor. ├é-╚Öi in petic, a o face de oaie, a c─âlca ├«n str─âchini. Adv. Ne├«ndem├«natic, cu st├«ng─âcie. V. ignoran╚Ť─â, prostie.

Nepricepere dex online | sinonim

Nepricepere definitie

Intrare: nepricepere
nepricepere substantiv feminin
  • silabisire: -pri-