Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

19 defini╚Ťii pentru neglijat

NEGLIJ├ü, neglijez, vb. I. Tranz. A nu avea grij─â de cineva sau de ceva, a nu da aten╚Ťia cuvenit─â; a trece cu vederea, a l─âsa la o parte, a omite. ÔÖŽ Refl. A nu avea grij─â de propria sa persoan─â; a se l─âsa. ÔÇô Din fr. n├ęgliger.
NEGLIJ├üT, -─é, neglija╚Ťi, -te, adj. C─âruia nu i s-a dat aten╚Ťia cuvenit─â; ne├«ngrijit. ÔÇô V. neglija.
NEGLIJ├ü, neglijez, vb. I. Tranz. A nu avea grij─â de cineva sau de ceva, a nu da aten╚Ťia cuvenit─â; a trece cu vederea, a l─âsa la o parte, a omite. ÔÖŽ Refl. A nu avea grij─â de propria sa persoan─â; a se l─âsa. ÔÇô Din fr. n├ęgliger.
NEGLIJ├üT, -─é, neglija╚Ťi, -te, adj. C─âruia nu i s-a dat aten╚Ťia cuvenit─â; ne├«ngrijit. ÔÇô V. neglija.
NEGLIJ├ü, neglijez, vb. I. Tranz. A nu avea grij─â de cineva sau de ceva, a nu se ocupa suficient, a nu da aten╚Ťia cuvenit─â; a omite, a l─âsa la o parte, a trece cu vederea. Atunci ├«╚Öi neglija ╚Öi ╚Ťinuta. CAMIL PETRESCU, P. 227. Te rog nu neglija, ├«n caz c─â publici articolul meu, s─â faci urm─âtoarea ├«ndreptare neap─ârat necesar─â. CARAGIALE, O. VII 234.
NEGLIJ├üT, -─é, neglija╚Ťi, -te, adj. C─âruia nu i s-a dat aten╚Ťia cuvenit─â, ne├«ngrijit. Dar doamna doctor Probot─â va trece peste aceste regretabile lapsusuri din educa╚Ťia mea neglijat─â. C. PETRESCU, ├Ä. II 52.
neglij├í (a ~) (ne-gli-) vb., ind. prez. 3 neglije├íz─â, 1 pl. neglijß║»m; conj. prez. 3 s─â neglij├ęze; ger. neglijß║ąnd
neglij├í vb. (sil. -gli-), ind. prez. 1 sg. neglij├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. neglije├íz─â, 1 pl. neglij─âm; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. neglij├ęze; ger. neglij├ónd
NEGLIJ├ü vb. 1. (├«nv. ╚Öi reg.) a n─âpusti. (╚śi-a ~ treburile.) 2. a omite, (reg.) a ├«ntrel─âsa, (├«nv.) a negriji, a ne├«ngriji. (A ~ s─â-╚Öi ia doctoria.) 3. a omite, a uita, (latinism rar) a pretera. (N-a ~ nimic din c├óte ╚Ötia c─â i-ar face pl─âcere.) 4. v. ignora.
NEGLIJÁT adj. (înv. și pop.) oropsit, (înv.) necercat. (Treburi ~.)
NEGLIJÁT adj. v. neîngrijit.
NEGLIJ├ü vb. I. tr. A nu avea grij─â de cineva sau de ceva, a l─âsa ├«n p─âr─âsire; a omite. ÔÖŽ refl. A nu avea grij─â de propria sa persoan─â; a se l─âsa. [Cf. fr. n├ęgliger, lat. negligere].
NEGLIJ├ü vb. I. tr. a nu avea grij─â de cineva sau ceva; a omite. II. refl. a nu avea grij─â de propria sa persoan─â. (< fr. n├ęgliger, lat. negligere)
A NEGLIJ├ü ~├ęz tranz. A nu da aten╚Ťie; a lipsi de grija cuvenit─â. A-╚Öi ~ s─ân─âtatea. /<fr. n├ęgliger
neglijà v. 1. a nu îngriji, a nu face cum ar trebui: își neglijează datoriile; 2. a înceta de a vizita: neglijează pe amici; 3. a fi negligent, a nu avea îngrijire de persoana sa: se neglijează.
*neglij├ęz v. tr. (fr. n├ęgliger, lat. negligere ╚Öi negl├ęgere, d. alegere, a culege, a str├«nge. V. culeg). Nu ├«ngrijesc de, las ├«n p─âr─âsire: ├«m─ş neglijez serviciu. Nu cultiv: ├«m─ş neglijez talentu. Nu consider, nu ─şau ├«n socoteal─â: a neglija ├«n╚Ötiin╚Ť─ârile. Perd, las s─â scape: a neglija ocaziunea. Da┼ş u─şt─âri─ş, vizitez rar sa┼ş de loc: ├«m─ş neglijez amici─ş. Omit ├«n calcul: a neglija decimalele. V. refl. Nu m─â ocup de persoana, de ├«mbr─âc─âmintea sa┼ş de s─ân─âtatea mea.
NEGLIJA vb. 1. (├«nv. ╚Öi reg.) a n─âpusti. (╚śi-a ~ treburile.) 2. a omite, (reg.) a ├«ntrel─âsa, (├«nv.) a negriji, a ne├«ngriji. (A ~ s─â-╚Öi ia doctoria.) 3. a omite, a uita, (latinism rar) a pretera. (N-a ~ nimic din c├«te ╚Ötia c─â i-ar face pl─âcere.) 4. a ignora, a nesocoti, a omite. (Te rog s─â nu ~ nici un element semnificativ.)
NEGLIJAT adj. (înv. și pop.) oropsit, (înv.) necercat. (Treburi ~.)
neglijat adj. v. NEÎNGRIJIT.

Neglijat dex online | sinonim

Neglijat definitie

Intrare: neglijat
neglijat adjectiv
Intrare: neglija
neglija verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -gli-