Dicționare ale limbii române

2 intrări

20 definiții pentru neglijare

NEGLIJÁ, neglijez, vb. I. Tranz. A nu avea grijă de cineva sau de ceva, a nu da atenția cuvenită; a trece cu vederea, a lăsa la o parte, a omite. ♦ Refl. A nu avea grijă de propria sa persoană; a se lăsa. – Din fr. négliger.
NEGLIJÁRE s. f. Acțiunea de a (se) neglija și rezultatul ei. – V. neglija.
NEGLIJÁ, neglijez, vb. I. Tranz. A nu avea grijă de cineva sau de ceva, a nu da atenția cuvenită; a trece cu vederea, a lăsa la o parte, a omite. ♦ Refl. A nu avea grijă de propria sa persoană; a se lăsa. – Din fr. négliger.
NEGLIJÁRE s. f. Acțiunea de a (se) neglija și rezultatul ei. – V. neglija.
NEGLIJÁ, neglijez, vb. I. Tranz. A nu avea grijă de cineva sau de ceva, a nu se ocupa suficient, a nu da atenția cuvenită; a omite, a lăsa la o parte, a trece cu vederea. Atunci își neglija și ținuta. CAMIL PETRESCU, P. 227. Te rog nu neglija, în caz că publici articolul meu, să faci următoarea îndreptare neapărat necesară. CARAGIALE, O. VII 234.
NEGLIJÁRE s. f. Acțiunea de a neglija; omitere, lăsare la o parte.
neglijá (a ~) (ne-gli-) vb., ind. prez. 3 neglijeáză, 1 pl. neglijắm; conj. prez. 3 să neglijéze; ger. neglijấnd
neglijáre (ne-gli-) s. f., g.-d. art. neglijắrii
neglijá vb. (sil. -gli-), ind. prez. 1 sg. neglijéz, 3 sg. și pl. neglijeáză, 1 pl. neglijăm; conj. prez. 3 sg. și pl. neglijéze; ger. neglijând
neglijáre s. f. (sil. -gli-), g.-d. art. neglijării; pl. neglijări
NEGLIJÁ vb. 1. (înv. și reg.) a năpusti. (Și-a ~ treburile.) 2. a omite, (reg.) a întrelăsa, (înv.) a negriji, a neîngriji. (A ~ să-și ia doctoria.) 3. a omite, a uita, (latinism rar) a pretera. (N-a ~ nimic din câte știa că i-ar face plăcere.) 4. v. ignora.
NEGLIJÁRE s. 1. omitere, uitare, uitat, (înv.) negrijire. (~ unui amănunt semnificativ.) 2. v. ignorare.
NEGLIJÁ vb. I. tr. A nu avea grijă de cineva sau de ceva, a lăsa în părăsire; a omite. ♦ refl. A nu avea grijă de propria sa persoană; a se lăsa. [Cf. fr. négliger, lat. negligere].
NEGLIJÁRE s.f. Acțiunea de a (se) neglija și rezultatul ei. [< neglija].
NEGLIJÁ vb. I. tr. a nu avea grijă de cineva sau ceva; a omite. II. refl. a nu avea grijă de propria sa persoană. (< fr. négliger, lat. negligere)
A NEGLIJÁ ~éz tranz. A nu da atenție; a lipsi de grija cuvenită. A-și ~ sănătatea. /<fr. négliger
neglijà v. 1. a nu îngriji, a nu face cum ar trebui: își neglijează datoriile; 2. a înceta de a vizita: neglijează pe amici; 3. a fi negligent, a nu avea îngrijire de persoana sa: se neglijează.
*neglijéz v. tr. (fr. négliger, lat. negligere și neglégere, d. alegere, a culege, a strînge. V. culeg). Nu îngrijesc de, las în părăsire: îmĭ neglijez serviciu. Nu cultiv: îmĭ neglijez talentu. Nu consider, nu ĭau în socoteală: a neglija înștiințările. Perd, las să scape: a neglija ocaziunea. Daŭ uĭtăriĭ, vizitez rar saŭ de loc: îmĭ neglijez amiciĭ. Omit în calcul: a neglija decimalele. V. refl. Nu mă ocup de persoana, de îmbrăcămintea saŭ de sănătatea mea.
NEGLIJA vb. 1. (înv. și reg.) a năpusti. (Și-a ~ treburile.) 2. a omite, (reg.) a întrelăsa, (înv.) a negriji, a neîngriji. (A ~ să-și ia doctoria.) 3. a omite, a uita, (latinism rar) a pretera. (N-a ~ nimic din cîte știa că i-ar face plăcere.) 4. a ignora, a nesocoti, a omite. (Te rog să nu ~ nici un element semnificativ.)
NEGLIJARE s. 1. omitere, uitare, uitat, (înv.) negrijire. (~ unui amănunt semnificativ.) 2. ignorare, nesocotire, omitere. (~ unor aspecte importante ale problemei.)

Neglijare dex online | sinonim

Neglijare definitie

Intrare: neglija
neglija verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -gli-
Intrare: neglijare
neglijare substantiv feminin
  • silabisire: -gli-