Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru necrolog

NECROLÓG, necrologuri, s. n. Discurs, articol sau anunț cu caracter funebru în care de obicei sunt relevate calitățile morale și valoarea socială a unei persoane decedate de curând. ♦ Anunț prin care se face cunoscut decesul cuiva. – Din fr. nécrologe.
NECROLÓG, necrologuri, s. n. Discurs, articol sau anunț cu caracter funebru în care de obicei sunt relevate calitățile morale și valoarea socială a unei persoane decedate de curând. ♦ Imprimat prin care se anunță decesul cuiva. – Din fr. nécrologe.
NECROLÓG, necrologuri, s. n. Cuvîntare funebră sau articol de ziar, de revistă, cuprinzînd o expunere a meritelor unui om însemnat decedat de curînd. Văduva marelui om, cu o locvacitate nemaipomenită, începu un necrolog care dură aproape o oră. ANGHEL, PR. 119. Ziarele, chiar ele, urnindu-se, mă rog, Pe pagina a treia mi-au pus un necrolog. MACEDONSKI, O. I 42. ♦ Imprimat prin care se face cunoscută rudelor și prietenilor moartea cuiva.
necrológ (ne-cro-) s. n., pl. necrológuri
necrológ s. n. (sil. -cro-), pl. necrológuri
NECROLÓG s. ferpar. (Un ~ din ziar.)
NECROLÓG s.n. Discurs, scriere în care se expun viața și meritele unei persoane decedate. ♦ Imprimat prin care se anunță decesul cuiva. [Pl. -oguri, (rar) -oage. / < fr. nécrologe, cf. gr. nekros – mort, logos – cuvânt].
NECROLÓG s. n. 1. discurs, scriere în care se expun viața și meritele unui decedat. 2. anunț mortuar. (< fr. nécrologe)
NECROLÓG ~uri n. 1) Articol, discurs sau anunț care relevă meritele unei persoane de curând decedate. 2) Anunț mortuar. /<fr. nécrologe
necrolog n. 1. listă de numele celor morți; 2. notiță în memoria unui mort.
2) *necrológ n., pl. oage saŭ urĭ (mlat. necrológium, d. vgr. nekros, mort și logos, cuvînt, discurs. V. catalog). Listă cu numele morților. Notiță, anunț despre un mort.
1) *necrológ, -oágă s. (d. necrolog 2)). Autor de necroloage orĭ de necrologiĭ.

necrolog definitie

necrolog dex

Intrare: necrolog (pl. necrologuri)
necrolog pl. necrologuri substantiv neutru
  • silabisire: -cro-
Intrare: necrolog (pl. necroloage)
necrolog pl. necroloage