Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru neatins

NEATÍNS, -Ă, neatinși, -se, adj. Care nu este sau nu a fost atins de nimeni sau de nimic; p. ext. intact, întreg. ♦ Pe care nu-l poți atinge, impalpabil; la care nu se poate ajunge, inaccesibil. Culmi neatinse. [Pr.: ne-a-] – Pref. ne- + atins.
NEATÍNS, -Ă, neatinși, -se, adj. Care nu este sau nu a fost atins de nimeni sau de nimic; p. ext. intact, întreg ♦ Pe care nu-i poți atinge, impalpabil; la care nu se poate ajunge, inaccesibil. Culmi neatinse. [Pr.: ne-a-] – Ne- + atins.
NEATÍNS, -Ă, neatinși, -se, adj. Care nu este sau n-a fost atins de nimeni; intact, întreg. Caierul de burungic din furcă și suveica stativelor... stau părăsite și neatinse. NEGRUZZI, S. I 107. ♦ Fig. Neumblat, necălcat (de picior de om). Piei din aste locuri neatinse și curate! ALECSANDRI, P. III 319.
neatíns (ne-a-) adj. m., pl. neatínși; f. neatínsă, pl. neatínse
neatíns adj. m. (sil. ne-a-), pl. neatínși; f. sg. neatínsă, pl. neatínse
NEATÍNS adj. 1. v. întreg. 2. v. neînceput. 3. v. teafăr. 4. v. nepătat.
NEATÍNS adj. v. candid, cast, feciorelnic, fecioresc, inocent, neprihănit, nevinovat, pudic, virgin, virginal.
NEATÍNS ~să (~și, ~se) (negativ de la atins) 1) Care nu este atins de nimeni. * De ~ care nu poate fi atins; care nu se lasă atins. 2) fig. (despre locuri) Care nu este explorat. [Sil. ne-a-] /ne- + atins
neatins a. 1. din care nu s’a luat nimic: sumă neatinsă; 2. fig. ce n’a suferit nicio schimbare: reputațiune neatinsă.
neatíns, -ă (ea 2 sil.) adj. Intact, întreg, nevătămat: sumă, (fig.) onoare neatinsă.
neatins adj. v. CANDID.CAST. FECIORELNIC. FECIORESC. INOCENT. NEPRIHĂNIT. NEVINOVAT. PUDIC. VIRGIN. VIRGINAL.
NEATINS adj. 1. intact, întreg, neștirbit, (pop.) nestricat. (Paharul a rămas ~ după cădere.) 2. intact, întreg, neînceput, (glumeț fig.) virgin. (Pachetul de țigări a rămas ~.) 3. intact, întreg, nevătămat, sănătos, teafăr, valid, zdravăn, (pop.) nestricat, (înv. și reg.) nebîntuit, (reg.) neted. (A scăpat ~ din accident.) 4. intact, nepătat, neștirbit. (Onoarea lui a rămas ~.)

neatins definitie

neatins dex

Intrare: neatins
neatins adjectiv
  • silabisire: ne-a-