Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru neatins

NEAT├ŹNS, -─é, neatin╚Öi, -se, adj. Care nu este sau nu a fost atins de nimeni sau de nimic; p. ext. intact, ├«ntreg. ÔÖŽ Pe care nu-l po╚Ťi atinge, impalpabil; la care nu se poate ajunge, inaccesibil. Culmi neatinse. [Pr.: ne-a-] ÔÇô Pref. ne- + atins.
NEAT├ŹNS, -─é, neatin╚Öi, -se, adj. Care nu este sau nu a fost atins de nimeni sau de nimic; p. ext. intact, ├«ntreg ÔÖŽ Pe care nu-i po╚Ťi atinge, impalpabil; la care nu se poate ajunge, inaccesibil. Culmi neatinse. [Pr.: ne-a-] ÔÇô Ne- + atins.
NEAT├ŹNS, -─é, neatin╚Öi, -se, adj. Care nu este sau n-a fost atins de nimeni; intact, ├«ntreg. Caierul de burungic din furc─â ╚Öi suveica stativelor... stau p─âr─âsite ╚Öi neatinse. NEGRUZZI, S. I 107. ÔÖŽ Fig. Neumblat, nec─âlcat (de picior de om). Piei din aste locuri neatinse ╚Öi curate! ALECSANDRI, P. III 319.
neat├şns (ne-a-) adj. m., pl. neat├şn╚Öi; f. neat├şns─â, pl. neat├şnse
neat├şns adj. m. (sil. ne-a-), pl. neat├şn╚Öi; f. sg. neat├şns─â, pl. neat├şnse
NEAT├ŹNS adj. 1. v. ├«ntreg. 2. v. ne├«nceput. 3. v. teaf─âr. 4. v. nep─âtat.
NEAT├ŹNS adj. v. candid, cast, feciorelnic, fecioresc, inocent, neprih─ânit, nevinovat, pudic, virgin, virginal.
NEAT├ŹNS ~s─â (~╚Öi, ~se) (negativ de la atins) 1) Care nu este atins de nimeni. * De ~ care nu poate fi atins; care nu se las─â atins. 2) fig. (despre locuri) Care nu este explorat. [Sil. ne-a-] /ne- + atins
neatins a. 1. din care nu sÔÇÖa luat nimic: sum─â neatins─â; 2. fig. ce nÔÇÖa suferit nicio schimbare: reputa╚Ťiune neatins─â.
neat├şns, -─â (ea 2 sil.) adj. Intact, ├«ntreg, nev─ât─âmat: sum─â, (fig.) onoare neatins─â.
neatins adj. v. CANDID.CAST. FECIORELNIC. FECIORESC. INOCENT. NEPRIH─éNIT. NEVINOVAT. PUDIC. VIRGIN. VIRGINAL.
NEATINS adj. 1. intact, ├«ntreg, ne╚Ötirbit, (pop.) nestricat. (Paharul a r─âmas ~ dup─â c─âdere.) 2. intact, ├«ntreg, ne├«nceput, (glume╚Ť fig.) virgin. (Pachetul de ╚Ťig─âri a r─âmas ~.) 3. intact, ├«ntreg, nev─ât─âmat, s─ân─âtos, teaf─âr, valid, zdrav─ân, (pop.) nestricat, (├«nv. ╚Öi reg.) neb├«ntuit, (reg.) neted. (A sc─âpat ~ din accident.) 4. intact, nep─âtat, ne╚Ötirbit. (Onoarea lui a r─âmas ~.)

Neatins dex online | sinonim

Neatins definitie

Intrare: neatins
neatins adjectiv
  • silabisire: ne-a-