Dicționare ale limbii române

7 definiții pentru nețesălat

NEȚESĂLÁT, -Ă, nețesălați, -te, adj. (Despre vite) Care nu a fost curățat cu țesala; p. anal. (depr.; despre oameni) cu părul încâlcit, zbârlit, nepieptănat; (despre păr) care nu este pieptănat, care este încâlcit, zbârlit; p. ext. neîngrijit, murdar. – Pref. ne- + țesălat.
NEȚESĂLÁT, -Ă, nețesălați, -te, adj. (Despre vite) Care nu a fost curățat cu țesala; p. anal. (depr.; despre oameni) cu părul încâlcit, zbârlit, nepieptănat; (despre păr) care nu este pieptănăt, care este încâlcit, zbârlit; p. ext. neîngrijit, murdar. – Ne- + țesălat.
NEȚESĂLĂT, -Ă, nețesălați, -te, adj. (Despre cai, boi etc.) Necurățat (cu țesala); p. ext. (despre oameni) nepieptănat, cu părul zbîrlit, neîngrijit. Trei cai murgi, păroși ca niște vaci nețesălate. GALAN, Z. R. 146. Un băietan ca de vreo 15 ani, îmbrăcat cu pantaloni scurți, dar murdar și nețesălat... i se anină de spate. D. ZAMFIRESCU, R. 89. (Cu pronunțare regională) Are nevoie de zorzoane poleite, să și le pună-n capul nețăsălat. CARAGIALE, N. F. 99.
nețesălát (pop., fam.) adj. m., pl. nețesăláți; f. nețesălátă, pl. nețesăláte
nețesălát adj. m., pl. nețesăláți; f. sg. nețesălátă, pl. nețesăláte
NEȚESĂLÁT adj. v. ciufulit, deranjat, neîngrijit, nepieptănat, vâlvoi, zbârlit.
nețesălat adj. v. CIUFULIT. DERANJAT. NEÎNGRIJIT. NEPIEPTĂNAT. VÎLVOI. ZBÎRLIT.

Nețesălat dex online | sinonim

Nețesălat definitie

Intrare: nețesălat
nețesălat adjectiv