Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

7 defini╚Ťii pentru ne├«ntors

NE├ÄNT├ôRS, -O├üRS─é, ne├«ntor╚Öi, -oarse, adj. Care nu s-a ├«ntors sau nu a fost ├«ntors, r─âsucit sau schimbat ├«n alt─â pozi╚Ťie sau pe alt─â parte. ÔŚŐ Expr. A dormi ne├«ntors = a dormi lini╚Ötit, ad├ónc. A se duce pe drum ne├«ntors (sau pe cale ne├«n- toars─â) = a muri. ÔÇô Pref. ne- + ├«ntors.
NE├ÄNTORS, -O├üRS─é, ne├«ntor╚Öi, -oarse, adj. Care nu s-a ├«ntors sau nu a fost ├«ntors, r─âsucit sau schimbat ├«n alt─â pozi╚Ťie sau pe alt─â parte. ÔŚŐ Expr. A dormi ne├«ntors = a dormi lini╚Ötit, ad├ónc. A se duce pe drum ne├«ntors (sau pe cale ne├«ntoars─â) = a muri. ÔÇô Ne- + ├«ntors.
NE├ÄNT├ôRS, -O├üRS─é, ne├«ntor╚Öi, -oarse, adj. Care nu s-a ├«ntors sau n-a fost ├«ntors, r─âsucit sau schimbat ├«n alt─â pozi╚Ťie, care a r─âmas pe aceea╚Öi parte sau fa╚Ť─â ca la ├«nceput. ÔŚŐ Expr. A dormi ne├«ntors = a dormi bine, lini╚Ötit, ad├«nc. A se duce pe drum ne├«ntors (sau pe cale ne├«ntoars─â) = a muri. De n-ar fi avut soacr─â-sa Constandia mil─â s─â-l aplece la o capr─â, s-ar fi dus ╚Öi Ghi╚Ť─â pe drum ne├«ntors. SADOVEANU, M. C. 8.
neîntórs adj. m., pl. neîntórși; f. neîntoársă, pl. neîntoárse
neîntórs adj. m., pl. neîntórși; f. sg. neîntoársă, pl. neîntoárse
NEÎNTÓRS ~oársă (~órși, ~oárse) (negativ de la întors): A dormi ~ a dormi dus; a dormi adânc. A se duce pe drum ~ (sau pe cale ~oarsă) a) a face ultimul drum; a muri; b) a dispărea fără urmă. /ne + întors
ne├«nt├│rs, -o├írs─â adj. F─âr─â s─â te ma─ş ├«ntorci: a dormi ne├«ntors. A te duce pe o cale ne├«ntoars─â, a nu te ma─ş ├«ntoarce de unde a─ş plecat: parc─â era plecat pe o cale ne├«ntoars─â (VR. 1911, 1, 17).

Neîntors dex online | sinonim

Neîntors definitie

Intrare: neîntors
neîntors adjectiv