Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru nazarinean

NAZARINEÁN, -Ă, nazarineni, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația orașului Nazareth sau este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține Nazarethului sau nazarinenilor, privitor la Nazareth sau la nazarineni. – Din sl. nazareanin.
nazarineán (referitor la Nazareth) adj. m., s. m., pl. nazarinéni; adj. f., s. f. nazarineánă, pl. nazarinéne
nazarineán adj. m., (locuitor) s. m. (sil. -nean), pl. nazarinéni; f. sg. nazarineánă, pl. nazarinéne
NAZARINEÁN s., adj. v. nazaritean.
Nazarinean m. 1. locuitor din Nazaret; 2. numele Evreilor cari duceau o vieață austeră; 3. nume dat de Evrei primilor creștini.
NAZARINEAN s., adj. nazareean, nazaritean.
NAZARINEÁN, -Ă (< n. pr. Nazareth) s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care făcea parte din populația orașului Nazareth sau era originară de aici. 2. Adj. Care aparține Nazarethului sau locuitorilor lui; din Nazareth.
nazarineán, -ă, nazarineni, -e s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care făcea parte din populația de bază a orașului Nazaret sau era originară de acolo. 2. Adj. Care aparținea orașului Nazaret, privitor la Nazaret sau nazarineni. 3. Adj. Denumire dată de iudei creștinilor, pe care îi desemnau ca „ucenici ai lui Iisus Nazarineanul”. Tot ei numeau credința creștină ca „eresul nazarinenilor”. ♦ (Reg.) Sectar (1). [Var.: nazariteán, -ă, năzărineán, -ă s. m. și f., adj.] – Din sl. nazareanin.
năzărineán, -ă s. m. și f. v. nazarinean.

nazarinean definitie

nazarinean dex

Intrare: năzărinean
năzărinean substantiv masculin
Intrare: nazarinean (s.m.)
nazarinean substantiv masculin
  • silabisire: -nean
Intrare: nazarinean (adj.)
nazarinean adjectiv
  • silabisire: -nean