Dicționare ale limbii române

2 intrări

17 definiții pentru nazalizare

NAZALIZÁ, nazalizez, vb. I. Tranz. A pronunța nazal (2) un sunet, a da unui sunet nuanță nazală. ♦ Refl. A căpăta un caracter nazal (2). – Din fr. nasaliser.
NAZALIZÁRE, nazalizări, s. f. Faptul de a (se) nazaliza. – V. nazaliza.
NAZALIZÁ, nazalizez, vb. I. Tranz. A pronunța nazal (2) un sunet, a da unui sunet nuanță nazală. ♦ Refl. A căpăta un caracter nazal (2). – Din fr. nasaliser.
NAZALIZÁRE, nazalizări, s. f. Faptul de a (se) nazaliza. – V. nazaliza.
NAZALIZÁ, nazalizez, vb. I. Tranz. A pronunța nazal un sunet, a da unui sunet nuanță nazală. ♦ Refl. A căpăta un caracter nazal.
NAZALIZÁRE, nazalizări, s. f. Transformarea unui sunet oral în sunet nazal, prin adăugarea unei rezonanțe nazale.
nazalizá (a ~) vb., ind. prez. 3 nazalizeáză
nazalizáre s. f., g.-d. art. nazalizắrii; pl. nazalizắri
nazalizá vb., ind. prez. 1 sg. nazalizéz, 3 sg. și pl. nazalizeáză
nazalizáre s. f., g.-d. art. nazalizării; pl. nazalizări
NAZALIZÁ vb. I. tr. A pronunța pe nas (un sunet). ♦ refl. (Despre sunete) A căpăta un caracter nazal. [Cf. fr. nasaliser].
NAZALIZÁRE s.f. Acțiunea de a (se) nazaliza și rezultatul ei; dobândire a unei pronunțări nazale de către un sunet. [< nazaliza].
NAZALIZÁ vb. I. tr. a pronunța pe nas (un sunet). II. refl. (despre sunete) a căpăta un caracter nazal. (< fr. nasaliser)
A NAZALIZÁ ~éz tranz. A face să se nazalizeze. /<fr. nasaliser
A SE NAZALIZÁ se ~eáză intranz. (despre sunete vocale) A căpăta caracter (timbru) nazal; a fi pronunțat pe nas. /<fr. nasaliser
* nazalizéz v. tr. (d. nazal; fr. nasaliser). Pronunț nazal: a nazaliza o consonantă.
NAZALIZÁRE s. f. (< nazalizá, cf. fr. nasaliser): pronunțare nazală a unui sunet; transformare a unui sunet în sunet nazal; proces fonetic prin care o vocală situată înaintea unei consoane nazale capătă, prin anticiparea mișcării de coborâre a vălului palatului gurii, un timbru nazal. N. este foarte răspândită în limba franceză și în limba portugheză. Ea este marcată printr-o tildă (~) așezată deasupra vocalei pronunțate astfel: fr. cotton este pronunțat „cotõ” cu ultimul o nazalizat; enfant – „ãfã”, bon – „bõ”, en – „ã” etc. În limba portugheză, pe lângă marcarea n., tilda este și semn diacritic al ortografiei acestei limbi.

nazalizare definitie

nazalizare dex

Intrare: nazaliza
nazaliza verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: nazalizare
nazalizare substantiv feminin