Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

10 defini╚Ťii pentru narval

NARV├üL, narvali, s. m. Mamifer cetaceu asem─ân─âtor cu delfinul, lung de 5-6 m, care tr─âie╚Öte ├«n m─ârile ├«nghe╚Ťate din nord, masculul av├ónd doi din╚Ťi canini, dintre care unul cu lungimea de circa trei metri (Monodon monoceros). ÔÇô Din fr. narval.
NARV├üL, narvali, s. m. Mamifer cetaceu asem─ân─âtor cu delfinul, lung de 5-6 m, care tr─âie╚Öte ├«n m─ârile ├«nghe╚Ťate din nord, masculul av├ónd doi din╚Ťi canini, dintre care unul cu lungimea de circa doi metri (Monodon monoceros). ÔÇô Din fr. narval.
NARV├üL, narvali, s. m. Mamifer mare din ordinul cetaceelor, care tr─âie╚Öte ├«n m─ârile ├«nghe╚Ťate din nord, put├«nd ajunge p├«n─â la 6 metri lungime; masculul are doi din╚Ťi canini, dintre care cel superior are lungimea de peste un metru; este v├«nat pentru carnea, gr─âsimea ╚Öi pielea lui (Monodon monoceros). Plocoanele lor de dincolo de cercul polar, f─âurite din coarne de ren, piele de foc─â ╚Öi dinte lung de narval. C. PETRESCU, O. P. II 98.
narvál s. m., pl. narváli
narvál s. m., pl. narváli
NARVÁL s.m. (Zool.) Mamifer cetaceu arctic, asemănător cu delfinul, lung de 4-5 m, al cărui mascul are la falca de sus un dinte imens. [< fr. narval].
NARVÁL s. m. mamifer cetaceu arctic, asemănător cu delfinul, având un dinte imens, răsucit ca un burghiu. (< fr. narval)
NARVÁL ~i m. Mamifer cetaceu marin de talie mare (asemănător cu delfinul), al cărui mascul are caninul superior stâng foarte lung (servindu-i drept armă de apărare). /<fr. narval
narv├íl m., pl. l─ş (fr. narval, cuv. de origine scandinav─â [dan. sued. narhval, islandez nahvalr, cuv. compus ├«n care silaba a do┼şa ├«nseamn─â ÔÇ×cetace┼şÔÇŁ]). Un cetace┼ş al c─âru─ş dinte canin st├«ng ajunge p├«n─â la 3 metri de lungime.
NARVÁL (< fr.) s. m. Mamifer cetaceu marin, lung de c. 6 m, care trăiește în cârduri (Monodon monoceros). În jumătatea stângă a fălcii superioare, masculii au un canin de c. 3 m lungime, cu aspect de lance, pe care, în perioada de împerechere, îl folosesc în lupta pentru cucerirea femelelor. Trăiește în Oc. Arctic, hrănindu-se cu pești, crustacee, moluște. În Evul Mediu, lancea (fildeșul) de n. foarte căutată, era plătită cu greutatea sa în aur.

Narval dex online | sinonim

Narval definitie

Intrare: narval
narval substantiv masculin