Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru narcoză

NARCÓZĂ, narcoze, s. f. Stare de suspendare temporară a sensibilității, mobilității și cunoștinței, provocată artificial prin acțiunea narcoticelor asupra centrilor nervoși. – Din fr. narcose, germ. Narkose.
NARCÓZĂ, narcoze, s. f. Stare caracterizată prin pierderea cunoștinței, relaxare musculară, diminuarea sensibilității și a reflexelor, provocată artificial prin acțiunea substanțelor narcotice asupra centrilor nervoși, în special în intervențiile chirurgicale. – Din fr. narcose, germ. Narkose.
NARCÓZĂ, narcoze, s. f. Anestezie generală caracterizată prin somn profund, provocată de un narcotic sau de curenți electrici, pentru a amorți, în special, durerile cauzate de intervenții chirurgicale.
narcóză s. f., g.-d. art. narcózei; pl. narcóze
narcóză s. f., g.-d. art. narcózei; pl. narcóze
NARCÓZĂ s. (MED.) (înv.) narcotism. (Operat sub efectul ~.)
NARCÓZĂ s.f. Anestezie generală profundă, cu somn lipsit de reflexe, provocată de un narcotic și practicată mai ales în operații. [< fr. narcose, cf. gr. narkosis – toropeală].
NARCÓZĂ1 s. f. anestezie generală profundă, cu somn lipsit de reflexe, provocată de un narcotic. (< fr. narcose, germ. Narkose)
NARCÓZĂ ~e f. Pierdere temporară a sensibilității sau/și a cunoștinței, provocată, în mod artificial, cu ajutorul substanțelor narcotice (mai ales în cazul unor intervenții chirurgicale). /<fr. narcose, germ. Narkose
* narcóză f. (d. vgr. narke. V. narcotic). Med. Adormire pin narcotic.
NARCO s. (MED.) (înv.) narcotism. (Operat sub efectul ~.)
NARCÓZĂ (< fr., germ. {i}; {s} gr. narkosis „amorțire”) s. f. Stare de suspendare temporară a sensibilității, mobilității și cunoștinței, provocată artificial prin acțiunea narcoticelor asupra centrilor nervoși. N. se folosește în special ca metodă de anestezie generală în chirurgie. ◊ N. hiperbarică = sindrom întâlnit, mai ales, la scafandri, manifestată printr-o stare de excitație și euforie, dar și prin tulburări senzoriale, cauzat de timpul prea îndelungat petrecut în adânc.
-NARCOZĂ „somn, anestezie”. ◊ gr. narkosis „amorțire, adormire” > fr. -narcose, germ. -narkose > rom. -narcoză.

narcoză definitie

narcoză dex

Intrare: narcoză (subst.)
narcoză subst. substantiv feminin
Intrare: narcoză (suf.)
narcoză suf.