Dicționare ale limbii române

2 intrări

19 definiții pentru narare

NARÁ, narez, vb. I. Tranz. A povesti, a istorisi. – Din lat., it. narrare, fr. narrer.
NARÁ, narez, vb. I. Tranz. (Livr.) A povesti, a istorisi. – Din lat. narrare, it. narrare, fr. narrer.
NARÁ, narez, vb. I. Tranz. (Livresc) A povesti, a istorisi. Observați bine că narez numai faptele. CARAGIALE, O. III 139. Eu am voit să-ți narez aci numai episoadele care au precedat revoluția de la iunie 1848, pe cît le-am putut cunoaște. GHICA, S. A. 165.
nará (a ~) vb., ind. prez. 3 nareáză
nará vb., ind. prez. 1 sg. naréz, 3 sg. și pl. nareáză
naráre s. f., g.-d. art. narării; pl. narări
NARÁ vb. v. povesti.
NARÁRE s. v. povestire.
NARĂ INTÉRNĂ s. (ANAT.) coană.
NARÁ vb. I. tr. (Liv.) A povesti, a istorisi. [P.i. -rez. / < lat. narrare, cf. fr. narrer].
NARÁRE s.f. Acțiunea de a nara și rezultatul ei. [< nara].
NARÁ vb. tr. a povesti, a istorisi. (< fr. narrer, lat., it. narrare)
A NARÁ ~éz tranz. livr. A relata într-o succesiune logică și într-o formă anumită; a povesti; a istorisi. /<lat. narrare, fr. narrer
narà v. a povesti, a istorisi.
* naréz v. tr. (lat. narrare). Spun, povestesc, istorisesc.
NARA vb. a arăta, a expune, a istorisi, a înfățișa, a povesti, a prezenta, a relata, a spune, (înv.) a parastisi. (A ~ subiectul unei piese.)
NARARE s. arătare, expunere, istorisire, înfățișare, povestire, prezentare, relatare, (rar) relație, (înv.) spunere. (~ faptelor.)
NARA, oraș în Japonia (Honshū), la 42 km E de Ǒsaka; 359,2 mii loc. (1995). Ind. constr. de mașini-unelte; electrotehnică, de prelucr. a lemnului, textilă și alim. Centru de producție artizanală. Centru turistic. Universitate (1949). Psrc (528 ha), cel mai mare din Japonia, cu peste 200 sanctuare și temple, pagode și mănăstiri budiste și șintoiste (Kōfukuji, Tōdaiji, Yakushiji), din perioada de maximă înflorire, a civilizației japoneze, denumită și perioada N. (710-784). Grădină botanică. Fostă capitală a Japoniei (710-784).
NᾹRA, canal în SE Pakistanului, amenajat în anii 1858-1859, pe cursul râului cu același nume (considerat un vechi braț al fl. Ind), la S de orașul Sukkur; lungime: 400 km. Folosit pentru irigarea a c. 600.000 ha de terenuri, printr-o rețea de canale secundare, ce depășesc 1.000 km lungime.

Narare dex online | sinonim

Narare definitie

Intrare: nara
nara verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: narare
narare substantiv feminin