Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

16 defini╚Ťii pentru naftalin─â

NAFTAL├ŹN─é s. f. Substan╚Ť─â cristalizat─â, lucioas─â, alb─â, cu miros specific, extras─â din gudroanele de la distilarea uscat─â a c─ârbunilor de p─âm├ónt ╚Öi folosit─â ├«n industria chimic─â, ca insecticid, la conservarea bl─ânurilor ╚Öi a materialelor textile etc. ÔŚŐ Expr. (Fam.) (Parc-ar fi) scos de la naftalin─â = a) se spune despre ceva ├«nvechit, demodat, desuet; b) se spune despre ceva revenit ├«n aten╚Ťie dup─â o lung─â uitare. A pune (ceva) la naftalin─â = a nu te mai interesa ceva; a da uit─ârii. ÔÇô Din fr. naphtaline.
NAFTAL├ŹN─é s. f. Substan╚Ť─â cristalizat─â, lucioas─â, alb─â, cu miros p─âtrunz─âtor, extras─â din gudroanele de la distilarea uscat─â a c─ârbunilor de p─âm├ónt ╚Öi folosit─â ├«n industria chimic─â, ca insecticid, la conservarea bl─ânurilor ╚Öi a materialelor textile etc. ÔŚŐ Expr. (Fam.) (Parc-ar fi) scos de la naftalin─â = a) se spune despre ceva ├«nvechit, demodat, desuet; b) se spune despre ceva revenit ├«n aten╚Ťie dup─â o lung─â uitare. A pune (ceva) la naftalin─â = a nu te mai interesa ceva; a da uit─ârii. ÔÇô Din fr. naphtaline.
NAFTAL├ŹN─é s. f. Hidrocarbur─â cristalizat─â, lucioas─â, de culoare alb─â, cu miros p─âtrunz─âtor, extras─â din gudronul de huil─â, folosit─â la prepararea naftolilor, a unor coloran╚Ťi organici, ca insecticid (la conservarea bl─ânurilor ╚Öi a materialelor textile) etc. Un aer greu ├«n care ├«╚Öi d─âduser─â ├«nt├«lnire toate miasmele, de naftalin─â ╚Öi de violete. C. PETRESCU, C. V. 128. ├Än lad─â, miros de naftalin─â trezit─â ╚Öi de tutun. BASSARABESCU, V. 44. ÔŚŐ Expr. (Familiar) (Pare-ar fi) scos de la naftalin─â, se zice despre o persoan─â despre care nu s-a mai vorbit ├«n ultimul timp ╚Öi despre care ├«ncepe din nou s─â se vorbeasc─â. A pune la naftalin─â, se zice despre o persoan─â despre care nu se mai vorbe╚Öte, care e dat─â uit─ârii.
naftal├şn─â s. f., g.-d. art. naftal├şnei
naftal├şn─â s. f., g.-d. art. naftal├şnei
NAFTAL├ŹN─é s. (CHIM.) naftalen.
NAFTAL├ŹN─é s.f. Hidrocarbur─â cristalizat─â cu miros caracteristic, tare, care se extrage din gudroanele de huil─â ╚Öi se folose╚Öte ca insecticit la protejarea stofelor, a bl─ânurilor etc.; naftalen. [< fr. naphtaline].
NAFTAL├ŹN─é s. f. hidrocarbur─â aromatic─â, cristalizat─â, cu miros caracteristic p─âtrunz─âtor, prin distilarea gudroanelor de c─ârbune. (< fr. naphtaline)
NAFTAL├ŹN─é f. Substan╚Ť─â cristalizat─â, alb─â, cu miros p─âtrunz─âtor, ├«ntrebuin╚Ťat─â ca mijloc de combatere a moliilor ╚Öi ca materie prim─â ├«n industria coloran╚Ťilor. ÔŚŐ Bun de pus la ~ care nu mai este actual. A pune la ~ a da uit─ârii. /<fr. naphtaline
naftalin─â f. substan╚Ť─â solid─â ce se g─âse╚Öte ├«n gudronul de huil─â ╚Öi serv─â la prepararea colorilor anilinei.
* naftal├şn─â f., pl. e (d. naft─â; fr. naphtaline). Chim. O carbur─â scoas─â din catranu c─ârbunilor de p─âm├«nt. ÔÇô Naftalina arde ├«n aer. Din ─şa se face negru de fum ╚Öi alte numeroase color─ş. Se ├«ntrebuin╚Ťeaz─â contra moliilor ╚Öi altor insecte ╚Öi la conservarea pe─şlor.
NAFTALIN─é s. (CHIM.) naftalen.
NAFTAL├ŹN─é (< fr., germ.; {s} lat. naphta ÔÇ×specie de catranÔÇŁ) s. f. Hidrocarbur─â aromatic─â, cristalin─â, alb─â, cu miros specific, ob╚Ťinut─â din gudroanele de la distilarea uscat─â a c─ârbunilor de p─âm├ónt. Sublimeaz─â la temperatura obi╚Önuit─â (p. t. 80,3┬░C, p. f. 218┬░C). Se ├«ntrebuin╚Ťeaz─â at├ót ca insecticid, c├ót ╚Öi ca materie prim─â ├«n industria coloran╚Ťilor etc. Sin. naftalen.
a fi scos de la naftalin─â expr. 1. a fi ├«nvechit / demodat / desuet. 2. a reveni ├«n aten╚Ťie dup─â o lung─â uitare.
a pune (ceva) la naftalin─â expr. 1. a nu se mai interesa (de ceva); a da uit─ârii (ceva). 2. a pune (ceva) la p─âstrare, a p─âstra (ceva) ca rezerv─â.
a sta la naftalin─â expr. 1. (de╚Ť.) a isp─â╚Öi o condamnare. 2. (mil. ÔÇô d. solda╚Ťii ├«n termen) a efectua serviciul militar. 3. (intl.) a se sustrage urm─âririi penale, a sta ascuns. 4. a avea o perioad─â de abstinen╚Ť─â sexual─â.

Naftalin─â dex online | sinonim

Naftalin─â definitie

Intrare: naftalin─â
naftalin─â substantiv feminin