Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru muruial─â

MURUI├üL─é, muruieli, s. f. (Reg.) 1. Muruire. 2. (Concr.) Lut sau alt material cu care se muruie╚Öte un perete, pardoseala etc. 3. (Concr.) Amestec de f─âin─â cu ap─â, ou─â etc. cu care se unge p├óinea, m─âlaiul etc., ├«nainte de a fi b─âgate ├«n cuptor. ÔÇô Murui + suf. -eal─â.
MURUI├üL─é, muruieli, s. f. 1. Muruire. 2. (Concr.) Lut sau alt material cu care se muruie╚Öte un perete, pardoseala etc. 3. (Reg.; concr.) Amestec de f─âin─â cu ap─â, ou─â etc. cu care se unge p├óinea, m─âlaiul etc., ├«nainte de a fi b─âgate ├«n cuptor. ÔÇô Murui + suf. -eal─â.
MURUI├üL─é s. f. (Regional) Ac╚Ťiunea de a murui. 1. Acoperirea pere╚Ťilor unei case cu un strat de lut. 2. Lut sau alt material cu care se muruie╚Öte. Mu- ruiala pe pere╚Ťii de lemn... cade cu vremea. SLAVICI, N. I 9.
murui├íl─â (reg.) s. f., g.-d. art. murui├ęlii; pl. murui├ęli
murui├íl─â s. f., g.-d. art. murui├ęlii; pl. murui├ęli
MURUI├üL─é s. 1. v. lipire. 2. (concr.) (reg.) imal─â, murluial─â. (~ pentru lipitul caselor ╚Ť─âr─âne╚Öti.)
MURUI├üL─é s. v. jeg, lipitur─â, murd─ârie, necur─â╚Ťenie.
MURUI├üL─é ~i├ęli f. 1) v. A MURUI. 2) Lut muiat ├«n ap─â ╚Öi fr─âm├óntat cu care se muruie╚Öte. /a murui + suf. ~eal─â
murueală f. 1. tencueală; 2. un fel de terciu din făină de grâu cu care se amestecă mălaiul înainte de a-l pune la copt.
muru─ş├íl─â f., pl. ─şel─ş. Mold. Trans. Ac╚Ťiunea de a murui. Tencu─şal─â.
MURUIAL─é s. 1. muruire. (~ pere╚Ťilor unei case ╚Ť─âr─âne╚Öti.) 2. (concr.) (reg.) imal─â, murluial─â. (~ pentru lipitul caselor ╚Ť─âr─âne╚Öti.)
muruială s. v. JEG. LIPITURĂ. MURDĂRIE. NECURĂȚENIE.
muruial─â, muruieli, s.f. ÔÇô (reg.) Tencuial─â cu lut amestecat cu ap─â (Trans.). ÔÇô Din murui + suf. -eal─â (DEX, MDA).

Muruial─â dex online | sinonim

Muruial─â definitie

Intrare: muruial─â
muruial─â substantiv feminin