Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

14 defini╚Ťii pentru murd─âri

MURD─éR├Ź, murd─âresc, vb. IV. Tranz. ╚Öi refl. 1. A (se) face murdar, a (se) umple de murd─ârie; a (se) p─âta, a (se) m├ónji. 2. Fig. A (se) compromite, a (se) ├«njosi, a (se) degrada. ÔÇô Din murdar.
MURD─éR├Ź, murd─âresc, vb. IV. Tranz. ╚Öi refl. 1. A (se) face murdar, a (se) umple de murd─ârie; a (se) p─âta, a (se) m├ónji. 2. Fig. A (se) compromite, a (se) ├«njosi, a (se) degrada. ÔÇô Din murdar.
MURD─éR├Ź, murd─âresc, vb. IV. Tranz. A face murdar, a p─âta, a m├«zg─âli, a m├«nji; fig. a degrada. Bocancii plini de noroi murd─âreau... p─âtura. DUMITRIU, N. 163. Da! ce-am v─âzut s─â-mi murd─âresc m├ónu╚Öi╚Ťele! ISPIRESCU, L. 350.
murd─âr├ş (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. murd─âr├ęsc, imperf. 3 sg. murd─âre├í; conj. prez. 3 s─â murd─âre├ísc─â
murd─âr├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. murd─âr├ęsc, imperf. 3 sg. murd─âre├í; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. murd─âre├ísc─â
MURD─éR├Ź vb. 1. a (se) jego╚Öi, a (se) m├ónji, a (se) p─âta, (livr.) a (se) macula, (├«nv. ╚Öi pop.) a (se) sc├órn─âvi, (pop.) a (se) ├«ng─âla, a (se) terfeli, (├«nv. ╚Öi reg.) a (se) t─âv─âli, (reg.) a (se) derveli, a (se) mozoli, a (se) murui, a (se) pric─âji, a (se) t─âm├ónji, a (se) t├órnosi, (prin Mold.) a (se) caciori, (Mold., Bucov. ╚Öi Ban.) a (se) fe╚Öteli, (Munt. ╚Öi Olt.) a (se) m─ârd─âgi, (Transilv.) a (se) mocicoli, a (se) mocico╚Öi, a (se) piscoli, a (se) pisco╚Öi, a (se) toc─âni, (├«nv.) a (se) murdarisi. (S-a ~ de tot pe haine ╚Öi pe corp.) 2. v. p─âta.
MURD─éR├Ź vb. v. batjocori, compromite, dezonora, necinsti, p├óng─âri, profana, spurca, terfeli.
A (se) murd─âri Ôëá a (se) cur─â╚Ťa
A MURD─éR├Ź ~├ęsc tranz. 1) A face s─â se murd─âreasc─â; a p─âta; a m├ónji; a m├ózg─âli; a terfeli. 2) fig. (persoane) A pune ├«ntr-o situa╚Ťie de inferioritate lez├ónd demnitatea; a compromite; a umili; a ├«njosi. /Din murdar
A SE MURD─éR├Ź m─â ~├ęsc intranz. 1) A deveni murdar; a se umple de murd─ârie; a se m├ónji; a se p─âta. 2) fig. A-╚Öi p─âta onoarea (prin atitudini sau fapte reprobabile); a se compromite; a se m├ónji. /Din murdar
murd─âr├Č v. a (se) face murdar.
murd─âr├ęsc v. tr. (d. murdar). Fac murdar. Fig. Profanez: a murd─âri numele cu─şva. ÔÇô Vech─ş murdarisesc ╚Öi -ipsesc (ngr. murdar├ęvo, aor. -├írevsa).
murdări vb. v. BATJOCORI. COMPROMITE. DEZONORA. NECINSTI. PÎNGĂRI. PROFANA. SPURCA. TERFELI.
MURDĂRI vb. 1. a (se) jegoși, a (se) mînji, a (se) păta, (livr.) a (se) macula, (înv. și pop.) a (se) scîrnăvi, (pop.) a (se) îngăla, a (se) terfeli, (înv. și reg.) a (se) tăvăli, (reg.) a (se) derveli, a (se) mozoli, a (se) murui, a (se) pricăji, a (se) tămînji, a (se) tîrnosi, (prin Mold.) a (se) caciori, (Mold., Bucov. și Ban.) a (se) feșteli, (Munt. și Olt.) a (se) mărdăgi, (Transilv.) a (se) mocicoli, a (se) mocicoși, a (se) piscoli, a (se) piscoși, a (se) tocăni, (înv.) a (se) murdarisi. (S-a ~ de tot pe haine și pe corp.) 2. a (se) mînji, a (se) păta, a (se) umple. (S-a ~ de noroi, de cerneală.)

Murd─âri dex online | sinonim

Murd─âri definitie

Intrare: murd─âri
murd─âri verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a