mural definitie

10 definiții pentru mural

MURÁL, -Ă, murali, -e, adj. Aflat pe un zid; destinat să stea pe un perete. ◊ Pictură murală = pictură care, datorită tehnicii folosite (frescă, tempera etc.) aderă perfect la zidul pe care este executată. Hartă murală = hartă mare de atârnat pe perete. – Din fr. mural, lat. muralis.
MURÁL, -Ă, murali, -e, adj. Aflat pe un zid; destinat să stea pe un perete. ◊ Pictură murală = pictură care, datorită tehnicii folosite, aderă perfect la zidul pe care este executată. Hartă murală = hartă mare de atârnat pe perete. – Din fr. mural, lat. muralis.
MURÁL, -Ă, murali, -e, adj. Aflat pe un zid, executat pe un zid; care se atîmă pe perete. Portret mural al lui Neagoie Basarab. ODOBESCU, S. I 391. Pictură murală = pictură făcută pe zid. Hartă murală = hartă mare de atîrnat pe perete.
murál adj. m., pl. muráli; f. murálă, pl. murále
murál adj. m., pl. muráli; f. sg. murálă, pl. murále
MURÁL, -Ă adj. Destinat să stea pe un perete. ◊ Pictură murală = pictură pe zid; hartă murală = hartă de atârnat pe perete. [Cf. fr. mural, lat. muralis < murus – zid].
MURÁL, -Ă adj. 1. aplicat, fixat pe un perete. ♦ pictură ~ă = pictură executată pe zid. 2. (despre plante) care crește pe ziduri. (< fr. mural, lat. muralis)
MURÁL ~ă (~i, ~e) 1) Care este aplicat pe un perete (sau pe un zid) ca ornament. Pictură ~ă. 2) Care se fixează pe perete; de perete. Hartă ~ă. Gazetă ~ă. /<fr. mural, lat. muralis
mural a. privitor la zid; hartă murală, hartă mare de atârnat pe un perete.
*murál, -ă adj. (lat. muralis, d. murus, zid). Relativ la zid. Plantă murală, plantă ruderală, care crește pe zidurĭ și ruine. Hartă murală, de atîrnat pe părete. Pictură murală, făcută pe un zid. Coronă murală, la Romanĭ, coronă în formă de zidurĭ oferită celuĭ ce se suise întîĭ pe zidurile uneĭ cetățĭ asediate.

mural dex

Intrare: mural
mural adjectiv