Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

19 defini╚Ťii pentru mumifica

MUMIFIÁ vb. I v. mumifica.
MUMIFIC├ü, mum├şfic, vb. I. 1. Tranz. A ├«mb─âls─âma; a transforma ├«n mumie. ÔÖŽ Refl. Fig. (Rar) A ├«ncremeni, a se opri la un anumit stadiu de dezvoltare. 2. Refl. (Despre fructe) A se zb├órci, a se usca ca urmare a atacului unor ciuperci. [Var.: mumifi├í vb. I] ÔÇô Din it. mummificare. Cf. fr. momifier.
MUMIFIÁ vb. I v. mumifica.
MUMIFIC├ü, mum├şfic, vb. I. 1. Tranz. A ├«mb─âls─âma; a transforma ├«n mumie. ÔÖŽ Refl. Fig. (Rar) A ├«ncremeni, a se opri la un anumit stadiu de dezvoltare. 2. Refl. (Despre fructe) A se zb├órci, a se usca ca urmare a atacului unor ciuperci. [Var.: mumifi├í vb. I.] ÔÇô Din it. mummificare, fr. momifier.
MUMIFIC├ü, mum├şfic, vb. I. Refl. A se usca ca o mumie. Au luat o ╚Öop├«rl─â mare ╚Öi un ╚Öarpe de c├«╚Ťiva metri pe care i-au ╚Ťinut ├«n catacombe... ├«n c├«╚Ťiva ani t├«r├«toarele s-au mumificat. SAHIA, U.R.S.S. 48.
mumifi├í (a ~) (rar) (-fi-a) vb., ind. prez. 3 mumifi├íz─â; conj. prez. 3 s─â mumifi├ęze (-fi-e-); ger. mumifi├şnd (-fi-ind)
mumific├í (a ~) vb., ind. prez. 3 mum├şfic─â
mumifi├í vb. (sil. -fi-a), ind. prez. 3 sg. mumifi├íz─â; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. mumifi├ęze (sil. -fi-e-); ger. mumifi├şnd (sil. -fi-ind)
mumific├í vb., ind. prez. 1 sg. mum├şfic, 3 sg. ╚Öi pl. mum├şfic─â; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. mum├şfice
MUMIFIÁ vb. v. mumifica.
MUMIFICÁ vb. a (se) mumifia.
MUMIFIÁ vb. I. tr., refl. A (se) mumifica. [Pron. -fi-a. / < cf. fr. momifier].
MUMIFIC├ü vb. I. 1. tr., refl. A (se) transforma ├«n mumie. 2. refl. (Despre fructe) A suferi procesul de mumifiere; a (se) mumifia. [P.i. mum├şfic. / cf. it. mumificare].
MUMIFIÁ vb. tr., refl. a (se) mumifica. (< fr. momifier)
MUMIFICÁ vb. I. tr., refl. a (se) transforma în mumie; a (se) mumifia. II. refl. 1. (despre fructe) a suferi procesul de mumificare (2). 2. a încremeni într-un anumit stadiu. (< it. mummificare, după fr. momifier)
A MUMIFIC├ü mum├şfic tranz. A face s─â se mumifice. /<it. mummificare, fr. momifier
A SE MUMIFIC├ü m─â mum├şfic intranz. 1) fig. (despre fiin╚Ťe) A se transforma ├«n mumie, a deveni mumie. 2) (despre fructe) A se acoperi cu zb├órcituri; a se zb├órci. /<it. mummificare, fr. momifier
mumificà v. 1. a reduce în stare de mumie; 2. fig. a deveni inert, a se atrofia intelectualicește.
*mum├şfic, a -├í v. tr. (mumie ╚Öi fic caÔÇÖn edi-fic). Prefac ├«n mumie. Fig. Sl─âbesc ╚Öi ur├«╚Ťesc mult.

Mumifica dex online | sinonim

Mumifica definitie

Intrare: mumifica
mumifia verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -fi-a
mumifica verb grupa I conjugarea I