Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru mormoloc

MORMOLÓC, mormoloci, s. m. 1. Larvă cu coadă a batracienilor în prima fază de dezvoltare, având branhii în loc de plămâni. 2. Fig. (Fam.) Om molatic, lipsit de energie, încet în mișcări. ♦ Epitet glumeț dat copiilor mici. – Din sb. mrmoljak.
MORMOLÓC, mormoloci, s. m. 1. Larvă cu coadă a batracienilor în prima fază de dezvoltare, având branhii în loc de plămâni. 2. Fig. (Fam.) Om molatic, lipsit de energie, încet în mișcări. ♦ Epitet glumeț dat copiilor mici. – Din scr. mrmoljak.
MORMOLÓC, mormoloci, s. m. 1. Pui de broască în prima fază de dezvoltare a animalului, avînd branhii în loc de plămîni și o coadă lungă care-i servește la înotat. Existența mea în mijlocul pîrăului trecea pentru domnul Arsene tot așa de nebăgată în samă, ca și aceea a unui netrebnic mormoloc. HOGAȘ, M. N. 233. ◊ Fig. (Familiar) Om molatic, încet în mișcări. 2. Epitet cu nuanță glumeață dat copiilor mici.
mormolóc s. m., pl. mormolóci
mormolóc s. m., pl. mormolóci
MORMOLÓC s. (ZOOL.) (reg.) gândălac, lingurice, moacă, vițelar, lingura-popii, lingurița-zânei, (prin Ban.) linguruș.
mormolóc (mormolóci), s. m. – Larvă de batracian. Ngr. μορμολύϰειον „sperietoare”, poate prin intermediul sb. mrmoljak sau bg. mramorok de unde megl. (Tiktin; Candrea). Der. directă din v. gr. μορμολύϰη (Diculescu, Elementele, 486), este mai puțin probabilă.
MORMOLÓC ~ci m. 1) Larvă de batracieni. 2) fig. Persoană lipsită de energie și cu mișcări încetinite. /<sb. mrmoljak
mormoloc m. 1. puiu de broască ce iese din ou în formă de pește; 2. fig. broscoiu, copil mic. [Gr. mod. MORMOLYKĬON, mască, sperietoare (din cauza formei monstruoase a mormolocului)].
mormolóc m. (sîrb. mormoljak, d. ngr. momolikion, vgr. mormolýkeion, momîĭe, sperietoare. V. borbolóc). Puĭ de broască de la naștere pînă cînd se face mare. Orĭ-ce vietate acŭatică care seamănă a mormoloc, cum se face, de ex., în apele stătute. – Se numește și vițelar.
MORMOLOC s. (ZOOL.) (reg.) gîndălac, lingurice, moacă, vițelar, lingura-popii, lingurița-zînei, (prin Ban.) linguruș.
mormoloc, mormoloci s. m. 1. om bleg / lipsit de energie / încet în mișcări 2. copil mic

Mormoloc dex online | sinonim

Mormoloc definitie

Intrare: mormoloc
mormoloc substantiv masculin