Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru moratoriu

MORAT├ôRIU, -IE, moratorii, s. n., adj. 1. S. n. Am├ónare pe o anumit─â perioad─â a pl─â╚Ťii datoriilor unui debitor, acordat─â de o instan╚Ť─â judec─âtoreasc─â dup─â declararea lui ├«n stare de faliment; am├ónare a pl─â╚Ťii datoriilor publice ╚Öi particulare scadente, stabilit─â prin lege, pe un anumit timp sau pe ├«ntreaga perioad─â ├«n care exist─â ├«mprejur─âri speciale. 2. Adj. Care ╚Ťine de moratoriu (1), privitor la un moratoriu; care acord─â un termen de plat─â (am├ónat). ÔŚŐ Dob├ónzi moratorii = dob├ónzile pe care urmeaz─â s─â le pl─âteasc─â cineva de la data acord─ârii moratoriului p├ón─â la achitarea datoriilor. Daune moratorii = desp─âgubiri care se acord─â creditorului ├«n caz de ├«nt├órziere de plat─â a unei obliga╚Ťii de c─âtre debitor ╚Öi care se calculeaz─â din momentul trimiterii soma╚Ťiei. ÔÇô Din it. moratorio, lat. moratorium, germ. Moratorium.
MORAT├ôRIU, -IE, moratorii, s. n., adj. 1. S. n. Am├ónare pe o anumit─â perioad─â a pl─â╚Ťii datoriilor unui debitor, acordat─â de o instan╚Ť─â judec─âtoreasc─â ├«nainte sau dup─â ajungerea lui ├«n stare de faliment; am├ónare a pl─â╚Ťii datoriilor publice ╚Öi particulare scadente, stabilit─â prin lege, pe un anumit timp. 2. Adj. Care ╚Ťine de moratoriu (1), privitor la un moratoriu; care acord─â un termen de plat─â (am├ónat). ÔŚŐ Dob├ónzi moratorii = dob├ónzile pe care urmeaz─â s─â le pl─âteasc─â cineva de la data acord─ârii moratoriului p├ón─â la achitarea datoriilor. Daune moratorii = desp─âgubiri care se acord─â creditorului ├«n caz de ├«nt├órziere de plat─â a unei obliga╚Ťii ╚Öi care se calculeaz─â din momentul trimiterii soma╚Ťiei. ÔÇô Din it. moratorio, lat. moratorium, germ. Moratorium.
MORAT├ôRIU, moratorii, s. n. (├«n economia capitalist─â) Am├«nare de plat─â a datoriilor unui comerciant, acordat─â ├«nainte sau dup─â declararea lui ├«n stare de faliment; suspendare sau am├«nare cu caracter general a pl─â╚Ťii datoriilor publice sau particulare, acordat─â prin lege. ÔŚŐ (Adjectival, ├«n expr.) Dob├«nzi moratorii = dob├«nzi socotite de la data acord─ârii moratoriului p├«n─â la plata datoriilor. Daune moratorii = desp─âgubiri care se acord─â ├«n caz de ├«nt├«rziere de plat─â a unei obliga╚Ťii ╚Öi care ├«ncep s─â se calculeze din momentul trimiterii soma╚Ťiei.
morat├│riu [riu pron. riu] s. n., art. morat├│riul; pl. morat├│rii, art. morat├│riile (-ri-i-)
moratóriu adj. m., f. moratórie; pl. m. și f. moratórii
morat├│riu s. n. [-riu pron. -riu ], pl. morat├│rii
MORAT├ôRIU s.n. (├Än economia capitalist─â) Am├ónare de plat─â a datoriilor unui debitor, acordat─â de instan╚Ťele judec─âtore╚Öti ├«nainte sau dup─â declararea lui ├«n stare de faliment; am├ónare cu caracter general a pl─â╚Ťii datoriilor publice sau particulare, acordat─â prin lege. ÔÖŽ Am├ónare legal─â a execut─ârii obliga╚Ťiilor financiare interna╚Ťionale determinat─â de o situa╚Ťie excep╚Ťional─â (r─âzboi, calamitate, criz─â economic─â etc.). [Pron. -riu. / < germ. Moratorium, cf. fr., lat. moratorium].
MORAT├ôRIU, -IE adj. Care acord─â un termen de plat─â; ├«n leg─âtur─â cu un moratoriu. ÔŚŐ Dob├ónzi moratorii = dob├ónzi socotite de la data acord─ârii moratoriului p├ón─â la achitarea datoriilor; daune moratorii = desp─âgubiri care se acord─â ├«n caz de ├«nt├órziere de plat─â a unei obliga╚Ťii ╚Öi care se calculeaz─â din momentul trimiterii soma╚Ťiei. [Pron. -riu. / cf. fr. moratoire, lat. moratorius].
MORAT├ôRIU, -IE I. adj. referitor la un moratoriu (II); care acord─â un termen de plat─â. ÔÖŽ dob├ónzi ~ i = dob├ónzi socotite de la data acord─ârii moratoriului p├ón─â la achitarea datoriilor; daune ~ i = desp─âgubiri care se acord─â ├«n caz de ├«nt├órziere de plat─â a unei obliga╚Ťii. II. s. n. (jur.) dispozi╚Ťie legal─â care suspend─â provizoriu executarea unor obliga╚Ťii contractuale sau legale, stabilind diverse am├ón─âri; am├ónare de c─âtre stat ├«n situa╚Ťii excep╚Ťionale a stingerii datoriilor externe sau interne. (< it. moratoriu, germ. Moratorium, lat. moratorium)
MORATÓRIU1 ~ie (~ii) Care acordă un termen de plată (amânat). /<it. moratorio, lat. moratorium, germ. Moratorium
MORAT├ôRIU2 ~ii n. Suspendare a pl─â╚Ťii datoriilor publice sau particulare, scadente printr-o dispozi╚Ťie guvernamental─â, pentru o perioad─â anumit─â (r─âzboi, crize economice, calamit─â╚Ťi naturale etc.). /<it. moratorio, lat. moratorium, germ. Moratorium
moratoriu n. Jur. amânare acordată unui comerciant.

Moratoriu dex online | sinonim

Moratoriu definitie

Intrare: moratoriu
moratoriu adjectiv substantiv neutru
  • pronun╚Ťie: -riu pr. -r─şu