Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru moraliza

MORALIZ├ü, moralizez, vb. I. Tranz. 1. A da cuiva ├«nv─â╚Ť─âturi morale. 2. (Fam.) A face cuiva moral─â; a mustra, a dojeni. ÔÇô Din fr. moraliser.
MORALIZ├ü, moralizez, vb. I. Tranz. 1. A da cuiva ├«nv─â╚Ť─âturi morale. 2. (Fam.) A face cuiva moral─â; a mustra, a dojeni. ÔÇô Din fr. moraliser.
MORALIZ├ü, moralizez, vb. I. Tranz. A da cuiva ├«nv─â╚Ť─âturi morale. Nu-l mai zg├«nd─âri╚Ťi, c─â iar v─â moralizeaz─â. CAMIL PETRESCU, O. II 415. ÔŚŐ Absol. Anton Pann moralizeaz─â ╚Öi filozofeaz─â, cu r├«s glume╚Ť ╚Öi grai de me╚Öter. MACEDONSKI, O. IV 116.
moralizá (a ~) vb., ind. prez. 3 moralizeáză
moraliz├í vb., ind. prez. 1 sg. moraliz├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. moralize├íz─â
MORALIZÁ vb. v. certa.
MORALIZ├ü vb. I. tr. (Rar) A face moral─â; a da cuiva ├«nv─â╚Ť─âturi morale. [< fr. moraliser].
MORALIZ├ü vb. tr. 1. a da (cuiva) ├«nv─â╚Ť─âturi morale. 2. (fam.) a face moral─â. (< fr. moraliser)
A MORALIZ├ü ~├ęz tranz. (persoane) 1) rar A instrui d├ónd ├«nv─â╚Ť─âturi morale; a ├«ndruma ├«n conformitate cu principiile moralei. 2) fam. A face cuiva moral─â; a dojeni; a mustra; a probozi. /<fr. moraliser
moraliz├á v. 1. a face reflexiuni morale; 2. a perfec╚Ťiona sub raportul moral: a moraliza un popor.
*moraliz├ęz v. tr. (d. moral─â; fr. -iser, it. -izzare). Fac moral: a-─ş moraliza pe ╚Ť─âran─ş. Mustru ╚Öi (iron.) bat: a moraliza un copil. V. intr. Fac moral─â, predic morala.
MORALIZA vb. a admonesta, a certa, a d─âsc─âli, a dojeni, a mustra, (pop. ╚Öi fam.) a be╚Öteli, a mu╚Ötrului, a oc─âr├«, a probozi, (pop.) a sf─âdi, a sudui, (├«nv. ╚Öi reg.) a ├«nfrunta, a oropsi, a stropoli, a toi, (reg.) a c├«rti, a toloc─âni, (prin Mold.) a(-i) b─ânui, (Olt.) a doc─âni, (prin Mold.) a mogorogi, (Mold. ╚Öi Bucov.) a moronci, (Bucov.) a pu╚Ťui, (Mold.) a ╚Ömotri, (Olt. ╚Öi Ban.) a vrevi, (├«nv.) a preobr─âzi, a prih─âni, a prob─âzui, a prociti, (fam. fig.) a s─âpuni, a scutura. (L-a ~ cu asprime.)

Moraliza dex online | sinonim

Moraliza definitie

Intrare: moraliza
moraliza verb grupa I conjugarea a II-a