Dicționare ale limbii române

8 definiții pentru monozaharidă

MONOZAHARÍDĂ, monozaharide, s. f. Substanță chimică organică din clasa glucidelor, care poate fi obținută prin hidroliza zaharurilor și care nu se poate desface în zaharide mai simple. – Din fr. monosaccharide.
MONOZAHARÍDĂ, monozaharide, s. f. Substanță din clasa hidraților de carbon, care poate fi obținută prin hidroliza zaharurilor și care nu se poate desface în zaharide mai simple. – Din fr. monosaccharide.
monozaharídă s. f., g.-d. art. monozaharídei; pl. monozaharíde
monozaharídă s. f., g.-d. art. monozaharídei; pl. monozaharíde
MONOZAHARÍDĂ s. (CHIM.) monoză.
MONOZAHARÍDE s.f.pl. (Chim.) Substanțe din clasa hidraților de carbon care pot fi obținute prin hidroliza zaharurilor. [Sg. monozaharidă. / cf. fr. monosaccharides].
MONOZAHARÍDĂ s. f. substanță organică din clasa hidraților de carbon, obținută prin hidroliza zaharurilor. (< fr. monosaccharide)
MONOZAHARÍDĂ (< fr. {i}) s. f. Substanță chimică organică din clasa glucidelor, care, prin hidroliză acidă sau enzimatică, nu se mai poate desface în zaharide mai simple. Conține în moleculă o grupă carbonil și una sau mai multe grupe tetroxil. După poziția grupei carbonil se deosebesc: aldoze și cetoze, iar după numărul atomilor de carbon: trioze, tetroze, pentoze, hexoze ș.a. (ex. glucoza, fructoza etc.). Intră în componența glucidelor complexe (glicozidelor, oligo- și polizaharidelor ș.a) care sunt prezente în toate celulele vii.

monozaharidă definitie

monozaharidă dex

Intrare: monozaharidă
monozaharidă substantiv feminin