Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru monopoliza

MONOPOLIZ├ü, monopolizez, vb. I. Tranz. 1. A exercita un monopol, a pune st─âp├ónire, cu drept de monopol, pe un domeniu de activitate; a supune unui monopol. 2. Fig. A acapara, a-╚Öi aroga drepturi exclusive asupra cuiva sau a ceva; a re╚Ťine ├«ntreaga aten╚Ťie sau interesul cuiva. ÔÇô Din fr. monopoliser.
MONOPOLIZ├ü, monopolizez, vb. I. Tranz. 1. A exercita un monopol, a pune st─âp├ónire, cu drept de monopol, pe o ramur─â de produc╚Ťie; a supune unui monopol. 2. Fig. A acapara, a-╚Öi aroga drepturi exclusive asupra cuiva sau a ceva; a re╚Ťine ├«ntreaga aten╚Ťie sau interesul cuiva. ÔÇô Din fr. monopoliser.
MONOPOLIZ├ü, monopolizez, vb. I. Tranz. 1. A pune st├óp├«nire, cu drept de monopol, pe o ramur─â de produc╚Ťie, a exercita un monopol. 2. Fig. A-╚Öi aroga drepturi exclusive asupra unui obiect.
monopolizá (a ~) vb., ind. prez. 3 monopolizeáză
monopoliz├í vb., ind. prez. 1 sg. monopoliz├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. monopolize├íz─â
MONOPOLIZÁ vb. v. acapara.
MONOPOLIZ├ü vb. I. tr. 1. A exercita un monopol. 2. (Fig.) A acapara, a c─âuta s─â ob╚Ťin─â toate drepturile asupra unui lucru, s─â-╚Öi impun─â drepturi exclusive ├«ntr-o problem─â etc. [< fr. monopoliser].
MONOPOLIZ├ü vb. tr. 1. a exercita un monopol (1). 2. (fig.) a acapara, a c─âuta s─â ob╚Ťin─â toate drepturile asupra unui lucru, s─â-╚Öi impun─â drepturi exclusive. (< fr. monopoliser)
A MONOPOLIZ├ü ~├ęz tranz. 1) (├«ntreprinderi, ramuri ale economiei etc.) A exploata cu drept de monopol; a supune unui monopol. 2) fig. (obiecte) A-╚Öi ├«nsu╚Öi pun├ónd st─âp├ónire ├«n mod arbitrar ╚Öi exclusiv; a acapara impun├óndu-╚Öi drepturi exclusive. /<fr. monopoliser
monopolizà v. a face un monopol.
*monopoliz├ęz v. tr. (d. monopol; fr. -liser). Exercit monopol asupra une─ş m─ârf─ş: a monopoliza sarea. Fig. Iron. ├Äm─ş arog dreptu de a poseda: e─ş a┼ş monopolizat toate calit─â╚Ťile.
monopoliza vb. v. ACAPARA.

Monopoliza dex online | sinonim

Monopoliza definitie

Intrare: monopoliza
monopoliza verb grupa I conjugarea a II-a