Dicționare ale limbii române

16 definiții pentru mongol

MONGÓL, -Ă, mongoli, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația Mongoliei sau este originară de acolo; p. ext. persoană care face parte din una dintre populațiile care locuiesc în Asia Centrală. 2. Adj. Care aparține Mongoliei sau mongolilor (1), privitor la Mongolia ori la mongoli; mongolic. – Din fr. mongol.
MONGÓL, -Ă, mongoli, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Mongoliei sau este originară de acolo; p. ext. persoană care face parte din una din populațiile care locuiesc în Asia centrală. 2. Adj. Care aparține Mongoliei sau mongolilor (1), privitor la Mongolia sau la mongoli; mongolic. – Din fr. mongol.
MONGÓL1, -Ă, mongoli, -e, adj. Care este propriu mongolilor, al mongolilor.
MONGÓL2, -Ă, mongoli, -e, s. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Republicii Populare Mongole sau din provincia Mongolia a R. P. Chineze.
mongól adj. m., s. m., pl. mongóli; adj. f., s. f. mongólă, pl. mongóle
mongól s. m., adj. m., pl. mongóli, f. sg. mongólă, g.-d. art. mongólei, pl. mongóle
MONGÓL adj. mongolic. (Populație ~.)
MONGÓL, -Ă I. adj., s. m. f. (locuitor) din Mongolia. II. adj. referitor la mongoli; mongolic. ◊ (s. f.) limbă vorbită în Mongolia. (< fr. mongol)
MONGÓL1 ~ă (~i, ~e) m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Mongoliei sau este originară din Mongolia. /<fr. mongol
MONGÓL2 ~ă (~i, ~e) Care aparține Mongoliei sau populației ei; din Mongolia; mongolic. /<fr. mongol
Mongol a. din Mongolia: Imperiu mongol, fundat de Gengishan (1206-1227) și reconstituit de Tamerlan (1370-1405), fu distrus în 1740.
Mongoli m. pl. neam aziatic din trunchiul altaic, locuind în Mongolia. Rassa mongolică numără 646 milioane de indivizi, constituind sâmburele populațiunii aziatice.
MONGOL adj. mongolic. (Populație ~.)
ALTAIUL MONGOL (MONGOL ALTAJN [altáin] NURUU), sistem muntos cristalin în SV Mongoliei. Lungime: c. 1.500 m. Alt. med.: c. 3.000 m. Alt. max.: 4.362 m (vf. Najramdal Uul). Ghețari (Potanin, 20 km lungime și 2,5 km lățime).
MONGOL ALTAIN NURUU v. Altaiul Mongol.
NEI MONGOL ZIZHIQU (NEI MENGGU ZIZHIQU), denumirea oficială a regiunii autonome chineze Mongolia Interioară.

Mongol dex online | sinonim

Mongol definitie

Intrare: mongol (s.m.)
mongol admite vocativul substantiv masculin
Intrare: mongol (adj.)
mongol admite vocativul adjectiv