Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru moluscă

MOLÚSCĂ, moluște, s. f. (La pl.) Încrengătură de nevertebrate cu corpul moale (adesea închis într-o cochilie) și de obicei cu un picior musculos; (și la sg.) animal care face parte din această încrengătură. – Din fr. mollusque, germ. Molluske.
MOLÚSCĂ, moluște, s. f. (La pl.) Încrengătură de animale cu corpul moale (adesea închis într-o cochilie) și de obicei cu un picior musculos; (și la sg.) animal care face parte din această încrengătură. – Din fr. mollusque, germ. Molluske.
MOLÚSCĂ, moluște, s. f. Animal din încrengătura nevertebratelor, care are corpul moale, adesea închis într-o cochilie. Tot felul de moluște încep să apară în acest mediu prielnic pe care apele Oltului îl creează. BOGZA, O. 261. ♦ (La pl.) încrengătură din care face parte acest animal.
molúscă s. f., g.-d. art. molúștei; pl. molúște
molúscă s. f., g.-d. art. molúștei; pl. molúște
MOLÚȘTE s.f. pl. Încrengătură de animale nevertebrate, cu corpul moale, lipsit de schelet intern și care trăiesc adesea într-o cochilie; (la sg.) animal din această încrengătură. [Sg. moluscă. / < fr. mollusques, cf. lat. mollusca – nucă cu coajă moale].
MOLÚȘTE s. f. pl. încrengătură de animale cu corpul moale, lipsit de schelet intern, protejat adesea de o cochilie. (< fr. mollusques)
MOLÚSCĂ ~ște f. 1) la pl. Încrengătură de animale nevertebrate, cu corpul moale, lipsit de schelet intern, la unele acoperit de o cochilie. 2) Animal din această încrengătură. /<fr. mollusque, germ. Molluske
molusc m. animal fără vertebre și fără articulațiune: melcul, stridia.
*molúsc n., pl. e, și -scă f., pl. sce și ște (lat. științific molluscus, după lat. mollusca, un fel de nucă cu găoace moale). Zool. Animal cu corpu moale, fără vertebre, ca melciĭ, scoĭcile, sepia ș. a. – Moluscele formează o diviziune a regnuluĭ animal. Ele aŭ o inimă, un creĭer, un aparat digestiv ș. a. Multe-s ermafrodite, maĭ toate ovipare. Puiĭ trec pin metamorfoze pînă cînd ajung marĭ. Unele-s terestre, dar cele maĭ multe acŭatice; multe-s bune de mîncat. Ele se împart în cincĭ clase: cefalopode, pteropode, gasteropode, scafopode și pelecipode saŭ lamelibranchiate.
moluscă, moluște s. f. (er.) vulvă.

moluscă definitie

moluscă dex

Intrare: moluscă
moluscă substantiv feminin