Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru molipsi

MOLIPSÍ, molipsesc, vb. IV. Refl. și tranz. 1. A (se) îmbolnăvi prin contaminare; a (se) contamina. 2. Fig. A se lăsa influențat de cineva sau a influența pe cineva (în rău). – Din ngr. mólepsa (aor. lui molévo).
MOLIPSÍ, molipsesc, vb. IV. Refl. și tranz. 1. A (se) îmbolnăvi prin contaminare; a (se) contamina. 2. Fig. A se lăsa influențat de cineva sau a influența pe cineva (în rău). – Din ngr. mólepsa (aor. lui molévo).
MOLIPSÍ, molipsesc, vb. IV. Refl. A se îmbolnăvi prin atingere cu un bolnav; a se contamina. S-a fost molipsit, cînd bîntuia o boală năprasnică. CARAGIALE, O. III 86. Nu ți-am spus, soro, că toți se molipsesc de boala asta? ALECSANDRI, T. 165. ◊ Tranz. (Neobișnuit) S-a ivit o boală nouă ce pe mulți a molipsit. ALECSANDRI, T. 161. ◊ Fig. Curînd n-a lipsit a se molipsi de aerul acestui oraș. NEGRUZZI, S. I 20.
molipsí (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. molipsésc, imperf. 3 sg. molipseá; conj. prez. 3 să molipseáscă
molipsí vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. molipsésc, imperf. 3 sg. molipseá; conj. prez. 3 sg. și pl. molipseáscă
MOLIPSÍ vb. (MED.) a (se) contagia, a (se) contamina, a (se) infecta, (livr.) a (se) infesta, (pop.) a (se) umple, (înv.) a (se) smredui, a (se) strica. (S-a ~ de variolă.)
A MOLIPSÍ ~ésc tranz. A face să se molipsească; a contamina; a contagia; a infecta; a umple. /<ngr. mólepsa
A SE MOLIPSÍ mă ~ésc intranz. 1) A se îmbolnăvi venind în contact cu o sursă de infecție; a contracta o boală contagioasă; a se contamina; a contagia; a infecta; a se umple. 2) fig. A căpăta anumite deprinderi (rele) sub influența cuiva. /<ngr. mólepsa
molipsì v. 1. a comunica o boală prin atingere: o oaie molipsește toată turma; 2. fig. a infecta. [Vechiu-rom. molevsì, tras din subst. molevmă].
molipsésc v. tr. (ngr. molévo, aor. -vsa, molipsesc; vgr. moláno, spurc). Infectez, transmit o boală: o oaĭe bolnavă molipsește toată turma. V. refl. Mă infectez de o boală: acest copil s’a molipsit de bube de la alțĭ copiĭ. Fig. Ĭaŭ un obiceĭ: de unde te-aĭ molipsit să mințĭ?
MOLIPSI vb. (MED.) a (se) contagia, a (se) contamina, a (se) infecta, (pop.) a (se) umple, (înv.) a (se) smredui, a (se) strica. (S-a ~ de variolă.)

molipsi definitie

molipsi dex

Intrare: molipsi
molipsi verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a