Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

11 defini╚Ťii pentru molipsi

MOLIPS├Ź, molipsesc, vb. IV. Refl. ╚Öi tranz. 1. A (se) ├«mboln─âvi prin contaminare; a (se) contamina. 2. Fig. A se l─âsa influen╚Ťat de cineva sau a influen╚Ťa pe cineva (├«n r─âu). ÔÇô Din ngr. m├│lepsa (aor. lui mol├ęvo).
MOLIPS├Ź, molipsesc, vb. IV. Refl. ╚Öi tranz. 1. A (se) ├«mboln─âvi prin contaminare; a (se) contamina. 2. Fig. A se l─âsa influen╚Ťat de cineva sau a influen╚Ťa pe cineva (├«n r─âu). ÔÇô Din ngr. m├│lepsa (aor. lui mol├ęvo).
MOLIPS├Ź, molipsesc, vb. IV. Refl. A se ├«mboln─âvi prin atingere cu un bolnav; a se contamina. S-a fost molipsit, c├«nd b├«ntuia o boal─â n─âprasnic─â. CARAGIALE, O. III 86. Nu ╚Ťi-am spus, soro, c─â to╚Ťi se molipsesc de boala asta? ALECSANDRI, T. 165. ÔŚŐ Tranz. (Neobi╚Önuit) S-a ivit o boal─â nou─â ce pe mul╚Ťi a molipsit. ALECSANDRI, T. 161. ÔŚŐ Fig. Cur├«nd n-a lipsit a se molipsi de aerul acestui ora╚Ö. NEGRUZZI, S. I 20.
molips├ş (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. molips├ęsc, imperf. 3 sg. molipse├í; conj. prez. 3 s─â molipse├ísc─â
molips├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. molips├ęsc, imperf. 3 sg. molipse├í; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. molipse├ísc─â
MOLIPS├Ź vb. (MED.) a (se) contagia, a (se) contamina, a (se) infecta, (livr.) a (se) infesta, (pop.) a (se) umple, (├«nv.) a (se) smredui, a (se) strica. (S-a ~ de variol─â.)
A MOLIPS├Ź ~├ęsc tranz. A face s─â se molipseasc─â; a contamina; a contagia; a infecta; a umple. /<ngr. m├│lepsa
A SE MOLIPS├Ź m─â ~├ęsc intranz. 1) A se ├«mboln─âvi venind ├«n contact cu o surs─â de infec╚Ťie; a contracta o boal─â contagioas─â; a se contamina; a contagia; a infecta; a se umple. 2) fig. A c─âp─âta anumite deprinderi (rele) sub influen╚Ťa cuiva. /<ngr. m├│lepsa
molips├Č v. 1. a comunica o boal─â prin atingere: o oaie molipse╚Öte toat─â turma; 2. fig. a infecta. [Vechiu-rom. molevs├Č, tras din subst. molevm─â].
molips├ęsc v. tr. (ngr. mol├ęvo, aor. -vsa, molipsesc; vgr. mol├íno, spurc). Infectez, transmit o boal─â: o oa─şe bolnav─â molipse╚Öte toat─â turma. V. refl. M─â infectez de o boal─â: acest copil sÔÇÖa molipsit de bube de la al╚Ť─ş copi─ş. Fig. ─Ča┼ş un obice─ş: de unde te-a─ş molipsit s─â min╚Ť─ş?
MOLIPSI vb. (MED.) a (se) contagia, a (se) contamina, a (se) infecta, (pop.) a (se) umple, (înv.) a (se) smredui, a (se) strica. (S-a ~ de variolă.)

Molipsi dex online | sinonim

Molipsi definitie

Intrare: molipsi
molipsi verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a