Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru molasă

MOLÁSĂ, molase, s. f. (Geol.) Conglomerat slab consolidat alcătuit de obicei din gresie feldspatică și ciment calcaros. – Din fr. mollasse.
MOLÁSĂ, molase, s. f. (Geol.) Conglomerat slab consolidat alcătuit de obicei din gresie feldspatică și ciment calcaros. – Din fr. mollasse.
MOLÁSĂ s. f. Gresii și conglomerate cu ciment calcaros, slab consolidat, frecvente în straturile miocenului din depresiunile perialpine.
molásă s. f., g.-d. art. molásei; pl. moláse
molásă s. f., g.-d. art. molásei; pl. moláse
MOLÁSĂ s.f. Depozit de gresii gălbui, roșcate sau verzui și conglomerate cu ciment calcaros, frecvente în stratele miocenului. [< fr. mollasse].
MOLÁSĂ s. f. depozit de gresii gălbui, roșcate sau verzi și conglomerate cu ciment calcaros. (< fr. mollasse)
MOLÁSĂ ~e f. Depozit de roci construite din nisipuri, gresii, argile și conglomerate de ciment calcaros slab consolidat. /<fr. mollasse
molasă, (engl. = molasse) formațiune sau grup de formațiuni sedimentare, generate în ariile geosinclinale în etapa postorogenică, succedând flișului. M. provine din erodarea catenei muntoase în curs de ridicare; m. cuprinde în principal dep. detritice grosiere (conglomerate, gresii) cu sortare și granoclasare slabă, alături de roci pelitice (marne, argile), însoțite uneori de roci evaporitice (gips, sare) și de cărbuni. În funcție de originea lor, se disting m. marine, salmastre, lagunare, lacustre. În România, formațiuni de m. de vârstă neogenă sunt amplu reprezentate la exteriorul zonei flișului din C. Orient. V. și fliș.(V.M.)
MOLÁSĂ (< fr.) s. f. Depozite de roci detritice (gresii, conglomerate, marne etc.) argile, uneori cu calcare, de obicei cretatice sau terțiare, depuse în avanfosele geosinclinale și formate prin acumularea materialului provenit din distrugerea catenelor muntoase și, parțial, din materialele de platformă.

molasă definitie

molasă dex

Intrare: molasă
molasă substantiv feminin