Dicționare ale limbii române

15 definiții pentru mojdrean

MOJDREÁN, mojdreni, s. m. Arbore sau arbust cu frunze compuse, cu flori albe, mirositoare, a cărui coajă se folosește la vopsit; urm (Fraxinus ornus). – Din bg. măždrĕan.
MOJDREÁN, mojdreni, s. m. Arbore sau arbust cu frunze compuse, cu flori albe, mirositoare, a cărui coajă se folosește la vopsit; urm (Fraxinus ornus). – Din bg. măždrĕan.
MOJDREÁN, mojdreni, s. m. Specie de frasin care crește pe coastele dealurilor însorite și al cărui lemn roșu-deschis este folosit în rotărie și pentru bastoane (Fraxinus ornus); frasin-de-munte.
mojdreán s. m., pl. mojdréni
mojdreán s. m., pl. mojdréni
MOJDREÁN s. (BOT.; Fraxinus ornus) (reg.) urm, frasin-de-munte.
MOJDREÁN s. v. paltin.
mojdreán (mojdréni), s. m. – Varietate de frasin (Fraxinus ornus). Sl. (sb., cr.) mezdriti „a (se) decortica”, cu suf. -ean. Se explică prin mană care desprinde de pe trunchi coaja, ce se folosește ca purgativ. După Tiktin, pus în legătură cu mîzgă; după Scriban, din bg. myždrĕn. Cf. mojdan.
MOJDREÁN ~éni m. Specie de frasin cu lemnul roșu-deschis și cu frunze compuse, cu flori albe mirositoare, din coaja căruia se extrage vopsea roșie. /<bulg. măždrĕan
mojdrean m. frasin de munte (Fraxinus ornus). [Vechiu-rom. mojren = pol. MODRZEN].
mojdreán m., pl. enĭ (bg. myždrĕan, mojdrean; rut. modrénĭ, pol. modrzen, mozdrzen, vsl. modrĭenŭ, lárice). Un copac oleaceŭ de munte (fráxinus ornus). Cînd i se fac inciziunĭ, se scurge din el un sirop purgativ numit mană, care se dă maĭ ales copiilor.
MOJDREAN s. (BOT.; Fraxinus ornus) (reg.) urm, frasin-de-munte.
mojdrean s. v. PALTIN.
MOJDREÁN (< bg.) s. m. Arbore sau arbust, din familia oleaceelor, înalt până la 10-12 m, cu frunze compuse și flori albe dispuse în panicule terminale, dese (Fraxinus ornus). Crește în regiunile sudice ale României. Sin (reg.) urm.
Fraxinus ornus t., « Mojdrean ». Specie care înflorește primăvara, după înfrunziră. Flori alburii, mirositoare, hermafrodite, complete (petale înguste, stamine cu filamentele alungite) dispuse în inflorescențe (panicule) terminale, cca 12 cm lungime. Frunze imparipenat-compuse, 7-9 foliole ovate, eliptice sau eliptic-lanceolate, oblong-ovate, serate mai ales la vîrf, pe față verzi-închis, pe partea inferioară, pe nervura mediană, păroase-rugiriii. Arbore (8-12 m înălțime) cu lujeri verzui-cenușii, roșcați, scoarță cenușie, netedă. Fruct, samară liniară cu aripa la vîrf trunchiată.

Mojdrean dex online | sinonim

Mojdrean definitie

Intrare: mojdrean
mojdrean substantiv masculin