Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru moderniza

MODERNIZ├ü, modernizez, vb. I. Tranz. A adapta la cerin╚Ťele, la realit─â╚Ťile prezentului, a face s─â corespund─â stadiului contemporan al progresului; a ├«nnoi. ÔÖŽ A da unui lucru un aspect modern, conform gusturilor ╚Öi cerin╚Ťelor actuale. ÔÖŽ A ├«nzestra (o fabric─â, o uzin─â etc.) cu instala╚Ťii ╚Öi utilaje moderne. ÔÖŽ Spec. A modifica un text, o edi╚Ťie etc. pentru a fi ├«n conformitate cu normele limbii actuale. ÔÇô Din fr. moderniser.
MODERNIZ├ü, modernizez, vb. I. Tranz. A adapta la cerin╚Ťele, la exigen╚Ťele prezentului, a face s─â corespund─â acestor cerin╚Ťe; a ├«nnoi. ÔÖŽ A da unui lucru un aspect modern, conform gusturilor ╚Öi cerin╚Ťelor actuale. ÔÖŽ Spec. A modifica limba unui text din trecut ├«n conformitate cu normele limbii actuale. ÔÇô Din fr. moderniser.
MODERNIZ├ü, modernizez, vb. I. Tranz. A da unui lucru un aspect modern, ├«n conformitate cu gusturile ╚Öi cerin╚Ťele actuale; a modifica un proces tehnologic de fabrica╚Ťie, conform progresului ╚Ötiin╚Ťelor tehnice. ÔÖŽ A ├«nzestra o ├«ntreprindere cu utilaj ╚Öi amenaj─âri corespunz─âtoare tehnicii moderne.
modernizá (a ~) vb., ind. prez. 3 modernizeáză
moderniz├í vb., ind. prez. 1 sg. moderniz├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. modernize├íz─â
MODERNIZÁ vb. 1. v. renova. 2. v. sistematiza. 3. a înnoi. (A ~ mijloacele didactice de predare.)
MODERNIZ├ü vb. I. 1. tr. A da un caracter, o ├«nf─â╚Ťi╚Öare modern─â (cuiva sau la ceva), a ├«nnoi. ÔÖŽ A ├«nzestra (o fabric─â, o uzin─â etc.) cu instala╚Ťii ╚Öi utilaje moderne. 2. refl. A adopta obiceiurile moderne. [< fr. moderniser].
MODERNIZ├ü vb. I. tr. a da un caracter, o ├«nf─â╚Ťi╚Öare modern─â, a ├«nnoi. ÔŚŐ a ├«nzestra (o fabric─â, o uzin─â etc.) cu instala╚Ťii ╚Öi utilaje moderne. II. refl. a adopta obiceiurile moderne. (< fr. moderniser)
A MODERNIZ├ü ~├ęz tranz. 1) A face modern. 2) A organiza ├«n conformitate cu necesit─â╚Ťile ╚Öi mijloacele moderne. ~ o ├«ntreprindere. ~ construc╚Ťia unui avion. 3) (limba unor texte vechi) A adapta la normele limbii actuale. /<fr. moderniser
modernizà v. a da un caracter modern: a moderniza stilul.
*moderniz├ęz v. tr. (d. modern). Fac modern, ├«no─şesc, pun ├«n curentu timpulu─ş: a moderniza un popor, o armat─â.
MODERNIZA vb. 1. a preface, a renova, (├«nv. ╚Öi reg.) a pre├«nnoi. (A ~ o cas─â.) 2. a perfec╚Ťiona, a sistematiza. (A ~ re╚Ťeaua electric─â.) 3. a ├«nnoi. (A ~ mijloacele de predare didactice.)[1]

Moderniza dex online | sinonim

Moderniza definitie

Intrare: moderniza
moderniza verb grupa I conjugarea a II-a