Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru moderniza

MODERNIZÁ, modernizez, vb. I. Tranz. A adapta la cerințele, la realitățile prezentului, a face să corespundă stadiului contemporan al progresului; a înnoi. ♦ A da unui lucru un aspect modern, conform gusturilor și cerințelor actuale. ♦ A înzestra (o fabrică, o uzină etc.) cu instalații și utilaje moderne. ♦ Spec. A modifica un text, o ediție etc. pentru a fi în conformitate cu normele limbii actuale. – Din fr. moderniser.
MODERNIZÁ, modernizez, vb. I. Tranz. A adapta la cerințele, la exigențele prezentului, a face să corespundă acestor cerințe; a înnoi. ♦ A da unui lucru un aspect modern, conform gusturilor și cerințelor actuale. ♦ Spec. A modifica limba unui text din trecut în conformitate cu normele limbii actuale. – Din fr. moderniser.
MODERNIZÁ, modernizez, vb. I. Tranz. A da unui lucru un aspect modern, în conformitate cu gusturile și cerințele actuale; a modifica un proces tehnologic de fabricație, conform progresului științelor tehnice. ♦ A înzestra o întreprindere cu utilaj și amenajări corespunzătoare tehnicii moderne.
modernizá (a ~) vb., ind. prez. 3 modernizeáză
modernizá vb., ind. prez. 1 sg. modernizéz, 3 sg. și pl. modernizeáză
MODERNIZÁ vb. 1. v. renova. 2. v. sistematiza. 3. a înnoi. (A ~ mijloacele didactice de predare.)
MODERNIZÁ vb. I. 1. tr. A da un caracter, o înfățișare modernă (cuiva sau la ceva), a înnoi. ♦ A înzestra (o fabrică, o uzină etc.) cu instalații și utilaje moderne. 2. refl. A adopta obiceiurile moderne. [< fr. moderniser].
MODERNIZÁ vb. I. tr. a da un caracter, o înfățișare modernă, a înnoi. ◊ a înzestra (o fabrică, o uzină etc.) cu instalații și utilaje moderne. II. refl. a adopta obiceiurile moderne. (< fr. moderniser)
A MODERNIZÁ ~éz tranz. 1) A face modern. 2) A organiza în conformitate cu necesitățile și mijloacele moderne. ~ o întreprindere. ~ construcția unui avion. 3) (limba unor texte vechi) A adapta la normele limbii actuale. /<fr. moderniser
modernizà v. a da un caracter modern: a moderniza stilul.
*modernizéz v. tr. (d. modern). Fac modern, înoĭesc, pun în curentu timpuluĭ: a moderniza un popor, o armată.
MODERNIZA vb. 1. a preface, a renova, (înv. și reg.) a preînnoi. (A ~ o casă.) 2. a perfecționa, a sistematiza. (A ~ rețeaua electrică.) 3. a înnoi. (A ~ mijloacele de predare didactice.)[1]

moderniza definitie

moderniza dex

Intrare: moderniza
moderniza verb grupa I conjugarea a II-a