Dicționare ale limbii române

15 definiții pentru modera

MODERÁ, moderez, vb. I. Tranz. și refl. 1. A face să devină sau a deveni mai puțin intens, mai puțin mare; a (se) micșora, a (se) reduce. 2. A face să devină sau a deveni mai cumpătat, mai stăpânit; a (se) înfrâna, a (se) potoli. – Din fr. modérer.
MODERÁ, moderez, vb. I. Tranz. și refl. 1. A face să devină sau a deveni mai puțin intens, mai puțin mare; a (se) micșora, a (se) reduce. 2. A face să devină sau a deveni mai cumpătat, mai stăpânit; a (se) înfrâna, a (se) potoli. – Din fr. modérer.
MODERÁ, moderez, vb. I. Tranz. A micșora (cantitatea, intensitatea, durata, viteza etc.), a reduce, a împuțina; (cu privire la oameni) a face să fie mai cumpătat, mai măsurat; a înfrîna, a potoli. A trebuit să caut a-i modera puindu-i pe o cale mai serioasă. GHICA, A. 553.
moderá (a ~) vb., ind. prez. 3 modereáză
moderá vb., ind. prez. 1 sg. moderéz, 3 sg. și pl. modereáză
MODERÁ vb. v. atenua.
A (se) modera ≠ a (se) intensifica
MODERÁ vb. I. tr., refl. A (se) încetini, a (se) micșora, a (se) reduce. ♦ (Fig.) A (se) potoli, a (se) înfrâna, a (se) tempera. [P.i. -rez. / < fr. modérer, it. moderare, cf. lat. moderari < modus – măsură].
MODERÁ vb. I. tr., refl. 1. a (se) încetini, a (se) micșora, a (se) reduce. 2. (fig.) a (se) potoli, a (se) tempera. II. tr. a conduce, a îndruma o discuție (politică). (< fr. modérer, lat. moderari)
A MODERÁ ~éz tranz. A face să se modereze. /<fr. modérer
A SE MODERÁ mă ~éz intranz. 1) (despre fenomene ale naturii) A deveni mai puțin intens; a pierde din intensitate; a se domoli; a se ogoi; a se potoli; a se tempera. 2) (despre persoane sau despre manifestările lor) A căpăta calmul, înfrânându-se; a se tempera; a se ogoi; a se domoli. /<fr. modérer
moderà v. 1. a ținea măsură dreaptă, a înfrâna: a modera ardoarea cuiva; 2. a scădea, a micșora: a modera cheltuielile sale.
*moderéz v. tr. (lat. móderor, -ári, a modera, a conduce, d. modus, măsură, mod). Temperez, astîmpăr, înfrînez, micșorez: a modera ĭuțeala uneĭ mașinĭ, cheltuĭelile, și (fig.) ardoarea, furia. V. refl. Mă rețin, mă înfrînez: cine se moderează, trăĭește mult.
MODERA vb. a (se) atenua, a (se) calma, a descrește, a (se) diminua, a (se) domoli, a (se) liniști, a (se) micșora, a (se) pondera, a (se) potoli, a (se) reduce, a scădea, a slăbi, a (se) tempera, (rar) a (se) pacifica, (fig.) a (se) îmblînzi, a (se) îndulci, a (se) înmuia, a (se) muia. (Viteza vîntului s-a mai ~.)
moderá vb. I A conduce sau îndruma o discuție, de obicei publică ◊ „[...] regizorul francez G. M. a dialogat cu cineastul român L.D. (moderați fiind de M. M.), pe marginea problemelor de care se lovește cinematograful contemporan.” ◊ „22” 51/92 p. 8. ◊ „N-am văzut decât ultima parte a emisiunii de luni seara moderată de V. A. Nemaipomenit este, în primul rând, moderatorul însuși.” D. 109/95 p. 3 (din fr. modérer; DN3, DEX, DN3 – alte sensuri)

Modera dex online | sinonim

Modera definitie

Intrare: modera
modera verb grupa I conjugarea a II-a