Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru modela

MODELÁ, modelez, vb. I. Tranz. A executa ceva după un anumit model (1); a da o anumită formă unui material plastic sau adus în stare plastică; a da materialului forma dorită; a fasona. ♦ A studia un obiect sau un fenomen inaccesibil cercetării directe, cu ajutorul unui model (1). ♦ Fig. A modifica după voie, a influența. – Din fr. modeler, it. modellare.
MODELÁ, modelez, vb. I. Tranz. A executa ceva după un anumit model (1); a da o anumită formă unui material plastic sau adus în stare plastică; a da materialului forma dorită; a fasona. ♦ A studia un obiect sau un fenomen inaccesibil cercetării directe, cu ajutorul unui model (1). ♦ Fig. A modifica după voie, a influența. – Din fr. modeler, it. modellare.
MODELÁ, modelez, vb. I. Tranz. 1. A prelucra un obiect din material plastic sau adus în stare plastică, a da materialului forma dorită; a fasona. Lua lecțiuni de sculptură și... în cîteva luni modela busturi după natură. CARAGIALE, N. F. 100. ♦ A confecționa modele de lemn sau de metal, folosite în turnătorie pentru a executa tipare. 2. Fig. A modifica după voie, a potrivi după..., a adapta; a influența. Fiecare om are pentru sufletul lui o cheie anume potrivită; unora, ea rămîne a le fi singurul secret. Dacă o ai, descui și intri; poți să le modelezi sufletul după cum vrei. MIHALE, O. 170. Avea convingerea mare că verbul său fierbinte merge totdeauna drept în inima țăranului și o modelează după intențiile lui. REBREANU, R. II 86. Acea iubire delicată care i-a modelat primele gînduri, primele manifestări ale sufletului. VLAHUȚĂ, O. A. III 16.
modelá (a ~) vb., ind. prez. 3 modeleáză
modelá vb., ind. prez. 1 sg. modeléz, 3 sg. și pl. modeleáză
MODELÁ vb. 1. v. fasona. 2. v. sculpta.
MODELÁ vb. I. tr. 1. A executa într-un material plastic modelul unei lucrări de sculptură. ♦ A face modele pentru turnătorie. 2. (Fig.) A da expresia dorită, a forma. ♦ A influența. [< fr. modeler, it. modellare].
MODELÁ vb. tr. 1. a executa dintr-un material plastic modelul unei lucrări de sculptură. 2. a confecționa modele pentru turnătorie. 3. (fig.) a da expresia dorită. (< fr. modeler, it. modellare)
A MODELÁ ~éz 1. tranz. 1) (substanțe, materiale) A prelucra prin frământare pentru a aduce la forma dorită. 2) (obiecte) A face să capete (prin prelucrare) o anumită formă; a fasona. Eroziunea ~ează relieful. 3) fig. (caracterul, firea, individualitatea) A supune unei influențe directe. 4) (obiecte sau fenomene inaccesibile cercetării directe) A studia cu ajutorul unui model. 2. intranz. A realiza modelul unor obiecte, folosind ca materie substanțe maleabile. /<fr. modeler, it. modellare
modelà v. 1. a forma din argilă sau ceară modelul unui obiect de executat în marmoră sau bronz: a modela o statuă: 2. în pictură: a reda exact, prin mijlocul clar-obscurului, relieful figurilor; 3. fig. a regula, a conforma: a modela conduita sa după a altuia.
modeléz v. tr. (fr. modeler, it. modeliare. V. modelez). Formez din argilă (ceară, gips) modelu unuĭ obĭect care trebuĭe să fie executat în marmură saŭ în metal: a modela o statuă. Daŭ formă argileĭ (cereĭ, gipsuluĭ): a modela argila. În pictură, redaŭ exact reliefu pin ajutoru umbrelor. Fig. Regulez, acomodez, conformez unuĭ model: cînele pare modelat după lup, îmĭ modelez purtarea mea după a altuĭa. V. refl. Îmĭ regulez acțiunile, purtarea: ceĭ micĭ se modelează după ceĭ marĭ.
MODELA vb. 1. a fasona, a forma, (înv. și pop.) a tipări. (A ~ un material.) 2. a sculpta. (A ~ marmura.)

modela definitie

modela dex

Intrare: modela
modela verb grupa I conjugarea a II-a