Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru modal

MOD├üL, -─é, modali, -e, adj. 1. (Gram.) Care apar╚Ťine modului (2), care se refer─â la mod, care exprim─â modul. 2. (Gram.) Care se refer─â la mod (1), care indic─â modul; de mod. 3. (Muz.) Care se refer─â la mod (3), care apar╚Ťine modului. ÔÇô Din fr. modal.
MOD├üL, -─é, modali, -e, adj. 1. (Gram.) Care apar╚Ťine modului (2), care se refer─â la mod, care exprim─â modul. 2. (Gram.) Care se refer─â la mod (1), care indic─â modul; de mod. 3. (Muz.) Care se refer─â la mod (3), care apar╚Ťine modului. ÔÇô Din fr. modal.[1]
MOD├üL, -─é, modali, -e, adj. 1. (Gram.) Care se refer─â la un mod gramatical. Folosind conjunc╚Ťiile ├«n locul sufixelor modale, ajungem de asemenea la ├«mbog─â╚Ťirea numeric─â a fondului principal. GRAUR, F. L. 181. Propozi╚Ťie modal─â = propozi╚Ťie circumstan╚Ťial─â de mod. 2. Privitor la modurile muzicale. Elementul modal... d─â intona╚Ťii populare melodiilor. CONTEMPORANUL, S. H. 1949, nr. 138, 8/4.
modál adj. m., pl. modáli; f. modálă, pl. modále
modál adj. m., pl. modáli; f. sg. modálă, pl. modále[1]
MOD├üL, -─é adj. 1. Referitor la un mod gramatical, de mod. ÔŚŐ Propozi╚Ťie modal─â (╚Öi s.f.) = propozi╚Ťie circumstan╚Ťial─â care arat─â modul ├«n care se face ac╚Ťiunea propozi╚Ťiei regente. 2. Referitor la modurile muzicale. [Cf. fr. modal].
MOD├üL, -─é adj. referitor la mod (2, 3), de mod. ÔÖŽ propozi╚Ťie ~─â (╚Öi s. f.) = propozi╚Ťie circumstan╚Ťial─â care arat─â modul ac╚Ťiunii din regent─â. (< fr. modal)
MOD├üL ~─â (~i, ~e) 1) Care ╚Ťine de modurile gramaticale. Form─â ~─â. 2) Care ╚Ťine de modurile muzicale. Muzic─â ~─â. /<fr. modal[1]
modal a. relativ la mod sau modalitate.
*mod├íl, -─â adj. (fr. modal, d. mode, mod; it. modale). Gram. Relativ la modur─ş: forme modale. Fil. Relativ la modurile substan╚Ťe─ş. Log. A c─âru─ş afirma╚Ťiune e supus─â modurilor de posibilitate sa┼ş imposibilitate, de necesitate sa┼ş contingen╚Ť─â (├«n opoz. cu categoric sa┼ş absolut): o propozi╚Ťiune modal─â. Jur. Care subordoneaz─â efectu unu─ş act, unu─ş eveniment nesigur dependent de voin╚Ťa celu─ş ce trebu─şe s─â beneficieze: dispozi╚Ťiune modal─â. Muz. Relativ la modurile muzicale.
modal, compozi╚Ťie Ôł╝ (─â), (engl. = modal composition) termen prin care se desemneaz─â compozi╚Ťia mineralogic─â real─â a unei roci exprimat─â ├«n procente de greutate sau de volum; analiza m. a rocilor magmatice st─â la baza clasific─ârii mineralogice cantitative (ex.: clasific─ârile lui Johannsen ╚Öi Streckeisen).
MOD├üL, -─é adj. (cf. fr. modal): ├«n sintagmele circumstan╚Ťial modal ╚Öi circumstan╚Ťial─â modal─â (v.).

Modal dex online | sinonim

Modal definitie

Intrare: modal
modal adjectiv