Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

14 defini╚Ťii pentru mobiliza

MOBILIZ├ü, mobilizez, vb. I. 1. Tranz. A chema sub arme, a convoca de urgen╚Ť─â la unit─â╚Ťi (├«n vederea r─âzboiului); a trece de la starea de pace la cea de r─âzboi. ÔŚŐ Expr. A mobiliza (pe cineva) pe loc = a p─âstra ├«n timp de r─âzboi (pe cineva) pe postul civil pe care-l ocup─â, supun├óndu-l disciplinei militare impuse de starea de r─âzboi. ÔÖŽ Tranz. A chema ├«ntr-un anumit loc, cu un anumit scop; a convoca, a ├«ntruni, a aduna. 2. A antrena o colectivitate la o ac╚Ťiune sau la o activitate sus╚Ťinut─â, organizat─â ╚Öi coordonat─â, de interes general. 3. Refl. A-╚Öi impune un efort sau o concentrare maxim─â pentru realizarea unui scop, a unei ac╚Ťiuni etc. ÔÇô Din fr. mobiliser.
MOBILIZ├ü, mobilizez, vb. I. Tranz. 1. A chema sub arme, a convoca de urgen╚Ť─â la unit─â╚Ťi (├«n vederea r─âzboiului); a trece de la starea de pace la cea de r─âzboi. ÔŚŐ Expr. A mobiliza (pe cineva) pe loc = a p─âstra ├«n timp de r─âzboi (pe cineva) pe postul civil pe care-l ocup─â, supun├óndu-l disciplinei militare impuse de starea de r─âzboi. ÔÖŽ (Fam.) A chema ├«ntr-un anumit loc, cu un anumit scop; a convoca, a ├«ntruni, a aduna. 2. A antrena o colectivitate la o ac╚Ťiune sau la o activitate sus╚Ťinut─â, organizat─â ╚Öi coordonat─â, de interes general. ÔÇô Din fr. mobiliser.
MOBILIZ├ü, mobilizez, vb. I. Tranz. 1. A pune o armat─â pe picior de r─âzboi, a chema sub arme oamenii l─âsa╚Ťi ia vatr─â. Nimeni nu putea da nici o l─âmurire asupra serviciului. Erau mobiliza╚Ťi acolo, f─âr─â ├«ndoial─â. dup─â mari ╚Öi grele st─âruin╚Ťi. C. PETRESCU, ├Ä. I 109. ÔŚŐ Expr. (├Än trecut) A mobiliza pe cineva pe loc = a p─âstra ├«n timp de r─âzboi pe cineva ├«n postul civil pe care ├«l ocup─â, supun├«ndu-l obliga╚Ťiilor militare care decurg din starea de r─âzboi. Deocamdat─â, unul dintre voi ar fi mobilizat pe loc. CAMIL PETRESCU, U. N. 42. 2. A antrena la o activitate sus╚Ťinut─â, organizat─â ╚Öi coordonat─â, ├«n vederea unei ac╚Ťiuni de interes general. Poe╚Ťii ╚Öi-au mobilizat toate for╚Ťele pentru a da opere p─âtrunse de spirit de partid, realist-socialiste. BENIUC, P. 145.
mobilizá (a ~) vb., ind. prez. 3 mobilizeáză
mobiliz├í vb., ind. prez. 1 sg. mobiliz├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. mobilize├íz─â
MOBILIZ├ü vb. a antrena. (A ~ la o ac╚Ťiune.)
A (se) mobiliza Ôëá a (se) demobiliza
MOBILIZ├ü vb. I. tr. 1. A chema sub arme (├«ntreaga armat─â de rezerv─â), a pune o armat─â pe picior de r─âzboi. 2. A str├ónge, a organiza, a grupa for╚Ťe (├«n vederea unei ac╚Ťiuni, la o adunare etc.) [< fr. mobiliser].
MOBILIZ├ü vb. I. tr. 1. a chema sub arme, a pune o armat─â pe picior de r─âzboi. ÔŚŐ (fam.) a convoca. 2. a antrena ╚Öi stimula o colectivitate ├«n vederea unei ac╚Ťiuni de interes general. 3. (med.) a pune un bolnav s─â umble, s─â se mi╚Öte. II. refl. a-╚Öi aduna for╚Ťele. (< fr. mobiliser)
A MOBILIZ├ü ~├ęz tranz. 1) (for╚Ťele armate ale unui stat) A pune pe picior de r─âzboi. 2) (rezervi╚Öti) A chema sub arme ├«n leg─âtur─â cu trecerea la starea de r─âzboi. 3) (colectivit─â╚Ťi, persoane) A atrage ├«ntr-o ac╚Ťiune ampl─â de interes comun; a ridica. 4) A concentra pentru a pune pe deplin ├«n ac╚Ťiune. A-╚Öi ~ for╚Ťele. /<fr. mobiliser
mobilizà v. 1. a pune în campanie un corp sedentar de trupe; 2. a pune o armată pe picior de răsboiu, ca să poată intra în campanie.
*mobiliz├ęz v. tr. (fr. mobiliser; it. mobilizzare ╚Öi, ma─ş des, mobilitare; lat. mobilitare, d. m├│bilis, mobil): Pun armata de pace ├«n mi╚Öcare ╚Öi ╚Ťin gata de r─âzbo─ş: a mobiliza un corp de armat─â. Jur. Consider un lucru imobil ca mobil.
MOBILIZA vb. a antrena. (A ~ la o ac╚Ťiune.)
mobiliz├í vb. I (med.) A pune (un bolnav) s─â umble, s─â se mi╚Öte ÔŚŐ ÔÇ×Bolnava trebuie mobilizat─â c├ót mai repede dup─â opera╚Ťie.ÔÇŁ (formal din fr. mobiliser; DN, DEX, DN3 ÔÇô alte sensuri)

Mobiliza dex online | sinonim

Mobiliza definitie

Intrare: mobiliza
mobiliza verb grupa I conjugarea a II-a