Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru moar

MOAR, (2) moaruri, s. n. 1. Țesătură de mătase ori de bumbac mercerizat, care imită efectul optic obținut prin suprapunerea a două țesături rare și transparente. 2. Sortiment de moar (1). 3. (Tel.) Perturbație vizibilă pe ecranul unui televizor constând într-o rețea de linii cu deplasare aleatorie. – Din fr. moire.
MOAR, moaruri, s. n. 1. Țesătură de mătase ori de bumbac mercerizat, care face ape. 2. (Tel.) Perturbație vizibilă pe ecranul unui televizor constând într-o rețea de linii cu deplasare aleatorie. – Din fr. moire.
MOAR s. n. Țesătură groasă de mătase cu reflexe lucioase ondulate care se schimbă după poziția din care privim. Poartă anteriu de brocard cu flori de aur și o giubea de moar bătrînesc alb. CAMIL PETRESCU, O. I 221.
moar s. n., (sorturi) pl. moáruri
moár s. n., pl. moáruri
MOAR s. (TEXT.) (grecism înv.) moarea. (Rochie de ~.)
MOAR s.n. Țesătură de mătase cu reflexe lucioase, ondulate. [Pron. moar. / < fr. moire].
MOAR s. n. 1. țesătură de mătase sau de bumbac mercerizat, cu reflexe lucioase, ondulate, care se schimbă după poziția din care e privită. 2. perturbație vizibilă pe ecranul unui televizor constând dintr-o rețea de linii cu deplasare aleatorie. (< fr. moire)
MOÁR ~uri n. Țesătură de mătase, cu reflexe lucioase și mate, folosită pentru obiecte vestimentare feminine. [Sil. mo-ar] /<fr. moire
*moár (oa 2 silabe) n., pl. urĭ (fr. moire f., d. engl. mohair. V. mohair). Pînză de matasă orĭ și de lînă, cu aparență schimbăcĭoasă și undulată și care se întrebuințează maĭ ales la panglicile marilor decorațiunĭ, la gulerele de frac ș. a. Această aparență undulată.
MOAR s. (TEXT.) (grecism înv.) moarea. (Rochie de ~.)

moar definitie

moar dex

Intrare: moar
moar substantiv neutru