Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru mlajă

MLÁJĂ, mlăji, s. f. 1. Arbust cu ramurile flexibile, cenușii sau verzi, cu frunzele lanceolate, puțin ondulate și acoperite cu peri mătăsoși, care crește mai ales pe malurile și pe prundișurile râurilor (Salix viminalis). ♦ Răchită. 2. Ramură tânără de mlajă (1) sau, p. gener., de salcie, de tei etc., tăiată din plantă și întrebuințată la împletitul coșurilor, la legatul viței-de-vie etc. – Refăcut din mladă.
MLÁJĂ, mlăji, s. f. 1. Arbust cu ramurile flexibile, cenușii sau verzi, cu frunzele lanceolate, puțin ondulate și acoperite cu peri mătăsoși, care crește mai ales pe malurile și pe prundișurile râurilor (Salix viminalis). ♦ Răchită. 2. Ramură tânără de mlajă (1) sau, p. gener., de salcie, de tei etc., tăiată din plantă și întrebuințată la împletitul coșurilor, al leselor etc. sau la legatul viței de vie. – Refăcut din mladă.
MLÁJĂ, mlăji, s. f. Arbust din familia salicaceelor, cu frunze cenușii-verzui, care crește prin prundișuri și prin zăvoaie și ale cărui ramuri subțiri și flexibile sînt întrebuințate Ia împletitul coșurilor, la legatul viei etc. (Salix viminalis). Trecură pe la marginea satului, prin desiș mărunt de mlajă. SADOVEANU, O. I 522. ◊ (Cu sens colectiv) În mlaja de pe prunduri, o pasăre de noapte fluieră deodată un viers. C. PETRESCU, S. 35. ♦ (Cu sens colectiv) Ramurile arbustului descris mai sus: p. ext. vițele altor plante servind la legatul viei. Mergeau într-o trăsurică ușoară, cu coșul din mlajă împletită, vopsită galben. SADOVEANU, O. IV 382. Vițele de vie ale unui butuc se leagă cu mlajă. I. IONESCU, P. 249. Vîrșa îi împletită din mlajă. ȘEZ. IV 115.
mlájă s. f., art. mlája, g.-d. art. mlắjii; pl. mlăji
mlájă s. f., art. mlája, g.-d. art. mlăjii; pl. mlăji
MLÁJĂ s. 1. v. răchită. 2. v. salcie. 3. v. răchită roșie. 4. v. răchită albă.
MLÁJĂ mlăji f. 1) Arbust asemănător cu salcia, cu ramuri lungi, subțiri și flexibile, care crește, mai ales, pe malurile râurilor; răchită; lozie. 2) Ramură a acestui arbust, folosită la împletitul diferitelor obiecte sau la legatul viței de vie. 3) Crâng de arbuști de acest fel. /Refăcut din mladă, mlăzi
mlajă f. răchită ale cării ramuri flexibile se întrebuințează pentru facerea coșurilor de nuiele (Salix viminalis). [Serb. MLAZ, vlăstar].
mlájă f., pl. ăjĭ (bg. mlažĭa, id.). Un fel de salcie (salix viminalis, purpurea saŭ incana). Col. Lozie, vergele de salcie de legat orĭ de împletit.
MLA s. (BOT.) 1. (Salix fragilis) lozie, răchită, (reg.) plesnitoare, salcă, salcie, sălcică, sălcioară. 2. (Salix viminalis) lozie, răchită, răchițică, salcie, (reg.) străvăț. 3. (Salix purpurea) lozie, răchită roșie, (reg.) răchițică, salcie. 4. (Salix incana) răchită albă.
Salix viminalis L., « Mlaje ». Specie care înflorește primăvara. Flori (femele cu ovar păros, nepedicelat, cu stil scurt, apar odată cu frunzele, cele mascule cu stamine libere, filamentoase și antere galbene, apar înaintea înfrunzim) în amenți, cei femeli tubulari, mai lungi decît cei masculi, alungit-eliptici, cu solzișorii spre negru la vîrf și de culoare mai deschisă la bază. Frunze liniare sau lanceolate, lungi de cca 13 cm și late de 1,6 cm, acuminate, pe partea inferioară pubescent- lucios-alburii. Arbust, cca 4 m, lujeri elastici, erecți, verzi-cenușii.

Mlajă dex online | sinonim

Mlajă definitie

Intrare: mlajă
mlajă substantiv feminin