Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

24 defini╚Ťii pentru miz─â

MIZ├ü, mizez, vb. I. Tranz. 1. A depune ca miz─â; a juca pe...; a ponta. 2. Fig. A conta pe..., a se bizui pe... ÔÇô Din fr. miser.
M├ŹZ─é, mize, s. f. Sum─â de bani pe care o depune fiecare dintre participan╚Ťii la unele jocuri de noroc ╚Öi care intr─â ├«n posesia c├ó╚Ötig─âtorului. ÔÖŽ Fig. Ceea ce constituie obiectul unei dispute. ÔÇô Din fr. mise.
MIZ├ü, mizez, vb. I. Tranz. 1. A depune ca miz─â; a juca pe...; a ponta. 2. Fig. A conta pe..., a se bizui pe... ÔÇô Din fr. miser.
M├ŹZ─é, mize, s. f. Sum─â de bani pe care o depune fiecare dintre participan╚Ťii la un joc de noroc ╚Öi care intr─â ├«n posesiunea c├ó╚Ötig─âtorului. ÔÖŽ Fig. Ceea ce constituie obiectul unei dispute. ÔÇô Din fr. mise.[1]
MIZ├ü, mizez, vb. I. Tranz. 1. A angaja o sum─â de bani ├«ntr-un joc de noroc. Alberto ├«i categorisea anticipat, cu emo╚Ťia unui juc─âtor care-╚Öi mizeaz─â restul averii pe-un cal sau pe-o carte. C. PETRESCU, O. P. I 153. 2. Fig. A conta pe..., a se bizui, a pune temei pe..., a-╚Öi pune n─âdejdea ├«n... Tocmai pe un asemenea coeficient de nesiguran╚Ť─â, de probabilitate ├«n munca de conducere mizeaz─â Stratulat. V. ROM. decembrie 1953, 289.
M├ŹZ─é, mize, s. f. Sum─â de bani pe care o depune fiecare dintre participan╚Ťii la un joc de noroc (├«n special la c─âr╚Ťi) ╚Öi care trece ├«n posesiunea c├«╚Ötig─âtorului. Lu─â miza de pe mas─â. DUMITRIU, B. F. 128. Se preg─âtea s─â puie pe mas─â miza ei obicinuit─â, care era acum de zece napoleoni de aur. CAMIL PETRESCU, O. I 583. Fii ce-i fi, numai pune miza, zise c─âpitanul de intenden╚Ť─â. D. ZAMFIRESCU, R. 20.
mizá (a ~) vb., ind. prez. 3 mizeáză
m├şz─â s. f., g.-d. art. m├şzei; pl. m├şze
miz├í vb., ind. prez. 1 sg. miz├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. mize├íz─â
m├şz─â s. f., g.-d. art. m├şzei, pl. m├şze
MIZÁ vb. a ponta, (înv.) a pontarisi. (A ~ la un joc de noroc.)
MIZÁ vb. v. baza, bizui, conta, fundamenta, încrede, întemeia, sprijini.
MIZÁ vb. I. tr. 1. A depune o miză (la un joc de noroc). 2. (Fig.) A se bizui pe..., a conta pe... [< fr. miser].
M├ŹZ─é s.f. Sum─â de bani pe care o pune fiecare participant la un joc de noroc ╚Öi care revine c├ó╚Ötig─âtorului. ÔÖŽ (Fig.) Fapt scontat. [< fr. mise < mettre ÔÇô a pune].
MIZÁ vb. tr. 1. a depune ca miză (la un joc), a ponta. 2. (fig.) a conta pe... (< fr. miser)
M├ŹZ─é s. f. 1. sum─â de bani pe care o pune fiecare participant la un joc de noroc ╚Öi care revine c├ó╚Ötig─âtorului. 2. obiectul unei dispute, al unui litigiu; (fig.) fapt scontat. (< fr. mise)
m├şz─â (m├şze), s. f. ÔÇô Suma depus─â de juc─âtor. Fr. mise, cf. ngr. ╬╝╬»╬Â╬▒. ÔÇô Der. miza, vb. (a ponta), din fr. miser.
A MIZ├ü ~├ęz tranz. 1) (sume de bani) A pune ├«n joc drept miz─â; a ponta. 2) fig. A pune temei; a se sprijini; a se bizui; a se baza; a conta; a fonda; a se ├«ntemeia. /<fr. miser
M├ŹZ─é ~e f. 1) Sum─â de bani pe care o depune fiecare participant la un joc de noroc ╚Öi care revine c├ó╚Ötig─âtorului. 2) Obiectiv al unei dispute. /<fr. mise
mizà v. a pune miza.
miz─â f. ceeace se pune la joc (= fr. mise).
*m├şz─â f., pl. e (fr. mise, care e f. d. mis, pus, d. mettre, a pune. V. re-miz─â, tri-met). Suma de ban─ş (or─ş alt-ceva) pus─â ├«ntrÔÇÖo societate comercial─â sa┼ş la un joc de noroc (V. maz). Miza ├«n scen─â, punerea (reprezentarea) pe scen─â a une─ş p─şese (decorur─ş, costume ╚Ö. a.).
MIZA vb. a ponta, (înv.) a pontarisi. (A ~ la un joc de noroc.)
miza vb. v. BAZA. BIZUI. CONTA. FUNDAMENTA. ÎNCREDE. ÎNTEMEIA. SPRIJINI.

Miz─â dex online | sinonim

Miz─â definitie

Intrare: miz─â
miz─â substantiv feminin
Intrare: miza
miza verb grupa I conjugarea a II-a