Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru mistrie

MISTR├ŹE, mistrii, s. f. Unealt─â de zid─ârie format─â dintr-o lam─â triunghiular─â sau trapezoidal─â de o╚Ťel, o tij─â ╚Öi un m├óner, cu care se ├«ntinde mortarul pe zid. ÔÇô Din ngr. mistri.
MISTR├ŹE, mistrii, s. f. Unealt─â de zid─ârie format─â dintr-o lam─â triunghiular─â de o╚Ťel ╚Öi un m├óner, cu care se ├«ntinde mortarul pe zid. ÔÇô Din ngr. mistri.
MISTR├ŹE, mistrii, s. f. Unealt─â a zidarului, format─â dintr-o plac─â sub╚Ťire de o╚Ťel, de diferite forme, prev─âzut─â la un cap─ât cu un miner ╚Öi folosit─â ├«n lucr─ârile de zid─ârie ╚Öi de tencuire. Turnau lut de diminea╚Ť─â ╚Öi p├«n─â ├«n sear─â, ├«l netezeau cu mistria. ANGHEL, PR. 178. P─âre╚Ťii cuibului s├«nt n─âlbi╚Ťi ╚Öi da╚Ťi la mistrie. DELAVRANCEA, S. 165. Me╚Öterul Manole... a contribuit cu mistria ╚Öi cu dalta la prefacerea bisericii de la Arge╚Ö. ODOBESCU, S. II 507.
mistr├şe s. f., art. mistr├şa, g.-d. art. mistr├şei; pl. mistr├şi, art. mistr├şile
mistr├şe s. f., art. mistr├şa, g.-d. art. mistr├şei; pl. mistr├şi, art. mistr├şile
MISTR├ŹE s. (TEHN.) (reg.) maia, mala, m─âlauc─â, palm─â, tesl─â, (├«nv.) maian. (~ zidarului.)
mistr├şe (├şi), s. f. ÔÇô 1. Unealt─â de zid─ârie. ÔÇô 2. (Arg.) Briceag de b─ârbierit. ÔÇô Mr. mistrie, megl. mistrii─â. Ngr. ╬╝¤ů¤â¤ä¤ü╬», din gr. ╬╝߯╗¤â¤ä¤ü╬┐╬Ż ÔÇ×lingur─âÔÇŁ (Berneker, II, 62; Tiktin; Vasmer, Gr., 99; Rosetti, II, 65); cf. alb. mistri, bg., sb., cr. mistrija.
MISTR├ŹE ~i f. Unealt─â de zid─ârie const├ónd dintr-o plac─â de o╚Ťel de diferite forme, prev─âzut─â cu un m├óner. /<ngr. mistri
mistrie f. unealt─â cu care zidarul toarn─â tencueala ╚Öi bruftue╚Öte zidul. [Gr. mod. MISTR├Ź].
mistr├şe f. (ngr. mystri [d. vgr. mystr├şon, linguri╚Ť─â, d. m├Żstrion, lingur─â], de unde ╚Öi bg. mistri─şa). Lop─â╚Ťica metalic─â triangular─â cu care zidaru ─şa pu╚Ťin─â tencu─şal─â ╚Öi o neteze╚Öte. V. canc─şog, mala.
MISTRIE s. (TEHN.) (reg.) maia, mala, mălaucă, palmă, teslă, (înv.) maian. (~ zidarului.)
mistrie, mistrii s. f. 1. mână, palmă 2. (friz.) brici

Mistrie dex online | sinonim

Mistrie definitie

Intrare: mistrie
mistrie substantiv feminin