Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru mimoză

MIMÓZĂ, mimoze, s. f. Numele mai multor specii de plante erbacee sau lemnoase, cu frunze compuse și cu flori mici, roz sau albe, care la cea mai mică atingere se repliază (Mimosa); spec. senzitivă (Mimosa pudica); p. restr. floarea acestor plante. – Din fr., lat. mimosa.
MIMÓZĂ, mimoze, s. f. Numele mai multor specii de plante erbacee exotice din familia leguminoaselor, cu frunze compuse și cu flori mici, roz sau albe, dispuse în capitule sau spice, foarte sensibile când sunt atinse (Mimosa); spec. senzitivă (Mimosa pudica); p. restr. floarea acestor plante. – Din fr., lat. mimosa.
MIMÓZĂ, mimoze, s. f. Nume dat mai multor specii de plante erbacee exotice din familia leguminoaselor, cu inflorescențe bogate în flori mici și dese, de culoare roz sau albă. Așa cum ești tu, delicată ca o mimoză. CAMIL PETRESCU, T.II 22. ◊ Mimoză senzitivă (rar, simțitoare) = plantă erbacee din America de Sud, dotată cu o mare sensibilitate, încît frunzele ei se strîng cînd sînt atinse (Mimosa pudica). Țară-n care Mimoza simțitoare ori lotusu-azuriu Sînt serbede vedenii. MACEDONSKI, O. I 224.
mimóză s. f., g.-d. art. mimózei; pl. mimóze
mimóză s. f., g.-d. art. mimózei; pl. mimóze
MIMÓZĂ s. (BOT.; Mimosa pudica) senzitivă, (rar) simțitoare, (înv.) simțitivă.
MIMÓZĂ s.f. Gen de plante erbacee leguminoase exotice, cu flori mici roz sau albe. ◊ Mimoză senzitivă = plantă erbacee ale cărei frunze se strâng la cea mai mică atingere. [< fr., lat. mimosa < mimus – care se contractă ca un mim].
MIMÓZĂ s. f. 1. specie de plante erbacee leguminoase exotice, cu flori mici, roz sau albe, foarte sensibile când sunt atinse. 2. (fam., ir.) persoană foarte sensibilă, gingașă. (< fr., lat. mimosa)
MIMÓZĂ ~e f. 1) Plantă meridională, cu frunze compuse și cu flori mici și dese, de culoare roz, foarte sensibile, care se strâng la cea mai mică atingere. 2) Plantă exotică decorativă, cultivată pentru florile ei timpurii, de culoare galbenă. [G.-D. mimozei] /<fr., lat. mimosa
*mimóză f., pl. e (lat. mimósa, fem. d. mimosus, care imitează ca un mim). Bot. O plantă leguminoasă ale căreĭ frunze se strîng cînd le atingĭ. (Se numește și sensitivă).
MIMO s. (BOT.; Mimosa pudica) senzitivă, (rar) simțitoare, (înv.) simțitivă.

mimoză definitie

mimoză dex

Intrare: mimoză
mimoză substantiv feminin