Dicționare ale limbii române

7 definiții pentru mimansa

MIMÁNSA s. f. Școală filosofică indiană, fondată în sec. III î. H., care susținea că lumea veșnică, necreată și formată din atomi, se întemeiază pe un principiu material alături de unul spiritual. – Din fr. mimansa.
MIMÁNSA s. f. Școală filosofică indiană, fundată în sec. III a. Cr., care a promovat atomismul în cadrul unei concepții dualiste și a abordat probleme ale teoriei cunoașterii. – Din fr. mimansa.
mimánsa s. f.
mimánsa s. f.
MIMÁNSA s.f. Școală filozofică indiană, care susținea că lumea se întemeiază pe un principiu material alături de unul spiritual, ea fiind veșnică, necreată și formată din atomi. [< fr. mimansa, cf. sanscr. mimamsa – cercetare].
MIMÁNSA s. f. școală filozofică indiană care susținea că lumea se întemeiază pe un principiu material alături de unul spiritual, ea fiind veșnică, necreată și formată din atomi. (< fr. mimansa)
MῙMᾹNSᾹ (< fr.; cuv. sanscrit „cercetare”) s. f. Unul din cele șase sisteme ale filozofiei indiene sistematizate (înainte de sec. 2 î. Hr.) de semilegendarul Jaimini, în lucrarea „Mῑmāmsa-Sūtra”, care cuprinde două părți: purva-mῑmāmsa și uttara-mῑmāmsa. A promovat atomismul în cadrul unei concepții dualiste și a abordat probleme ale teoriei cunoașterii.

Mimansa dex online | sinonim

Mimansa definitie

Intrare: mimansa
mimansa substantiv feminin