Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru milita

MILIT├ü, militez, vb. I. Intranz. A desf─â╚Öura o activitate intens─â ├«ntr-un domeniu social, politic, cultural; a lupta pentru un principiu, pentru o cauz─â. ÔÇô Din fr. militer.
MILIT├ü, militez, vb. I. Intranz. A desf─â╚Öura o activitate intens─â ├«ntr-un domeniu social, politic, cultural; a lupta pentru un principiu, pentru o cauz─â. ÔÇô Din fr. militer.
MILIT├ü, militez, vb. I. Intranz. A dezvolta o activitate intens─â, a lupta (sprijinind sau comb─ât├«nd un principiu, o tendin╚Ť─â, o ac╚Ťiune etc.). V. activa. Nicolaie B─âlcescu a fost unul dintre lupt─âtorii progresi╚Öti de acum un veac, care au militat pentru independen╚Ťa ╚Öi pentru unirea Principatelor dun─ârene. SADOVEANU, E. 49.
militá (a ~) vb., ind. prez. 3 militeáză
milit├í vb., ind. prez. 1 sg. milit├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. milite├íz─â
MILITÁ vb. I. intr. A lupta intens pentru un principiu, pentru o cauză etc. [< fr. militer, it., lat. militare].
MILITÁ vb. intr. a lupta intens pentru un principiu, pentru o cauză etc. (< fr. milliter, lat. militare)
milit├í (milit├ęz, milit├ít), vb. ÔÇô A lupta. Fr. militer. ÔÇô Der. militant, adj., din fr. militant; militar, adj., din fr. militaire; milit─âresc, adj. (cazon); milit─âre╚Öte, adv. (ca militarii); milit─ârie, s. f. (via╚Ť─â, carier─â de militar); milit─ârime, s. f. (reuniune, grup de militari); militarism, s. n., din fr. militarisme; militariza, vb., din fr. militariser; demilitariza, vb., din fr. d├ęmilitariser; milit─âros, adj. (r─âzboinic, curajos, hot─âr├«t, m├«ndru); mili╚Ťie, s. f., din fr. milice, ├«n parte prin rus. milicija; mili╚Ťian, s. m.
A MILIT├ü ~├ęz intranz. 1) A participa ├«n mod activ la via╚Ťa social-politic─â. 2) A desf─â╚Öura o lupt─â intens─â pentru biruin╚Ťa unei idei sau a unei cauze. 3) A constitui o dovad─â, un argument pentru ceva; a pleda. Aceste dovezi militeaz─â ├«n favoarea noastr─â. /<fr. militer
milità v. a fi sau nu în favoarea cuiva: aceste dovezi militează în contra voastră.
*milit├ęz v. intr. (lat. m├şlito, -├íre). Combat, lupt, fac servici┼ş militar. Fig. ├Äs ├«n favoarea sa┼ş contra cu─şva: faptele lu─ş militeaz─â pentru el.
CINEMATOGRAFIE AVIATICĂ MILITARĂ înregistrări ale atacurilor, bombardamentelor, luptelor aeriene, lansărilor de parașutiști, a comportării în zbor a unei aeronave în vedere unei analize ulterioare.
Mili╚Ť/a, -─â v. Mil II 7.

Milita dex online | sinonim

Milita definitie

Intrare: milita
milita verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: Mili╚Ť─â
Mili╚Ť─â
Intrare: Mili╚Ťa
Mili╚Ťa