Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

10 defini╚Ťii pentru milit─ârie

MILIT─éR├ŹE s. f. Serviciu, stagiu militar; via╚Ť─â, profesie de militar; disciplin─â militar─â; armat─â, ost─â╚Öie, c─ât─ânie. ÔŚŐ Expr. A lua (pe cineva) la milit─ârie = a declara pe cineva la recrutare apt pentru serviciul militar; a ├«ncorpora (pe cineva). A-╚Öi face milit─âria = a efectua stagiul militar. (Fam.) A face milit─ârie cu cineva = a se purta cu cineva aspru, a struni pe cineva. A se pune cu milit─âria pe cineva = a crea cuiva un regim (militar) sever, a ╚Ťine din scurt. ÔÇô Militar + suf. -ie.
MILIT─éR├ŹE s. f. Serviciu, stagiu militar; via╚Ť─â, profesiune de militar; armat─â, ost─â╚Öie, c─ât─ânie. ÔŚŐ Expr. A lua (pe cineva) la milit─ârie = a declara pe cineva la recrutare apt pentru serviciul militar; a ├«ncorpora (pe cineva). A-╚Öi face milit─âria = a efectua stagiul militar. (Fam.) A face milit─ârie cu cineva = a se purta cu cineva aspru, a struni pe cineva. A se pune cu milit─âria pe cineva = a crea cuiva un regim (militar) sever, a ╚Ťine din scurt. ÔÇô Militar + suf. -ie.
MILIT─éR├ŹE s. f. Serviciul militar, via╚Ťa de militar; armat─â, c─ât─ânie, ost─â╚Öie. Feciorul dasc─âlului Andrei... face slujba milit─âriei la Piatra. SADOVEANU, B. 17. ÔŚŐ Expr. A lua (pe cineva) la milit─ârie = a ├«ncadra pe cineva, la recrutare, ├«n categoria celor ap╚Ťi pentru serviciul militar. Am recrutat anul trecut ╚Öi nu m-au luat la mliit─ârie. STANCU, D. 368. A-╚Öi face milit─ârie = a-╚Öi face stagiul militar. (Familiar) A face milit─ârie (cu cineva) = a ac╚Ťiona ├«n mod sever, a se purta aspru cu cineva.
milit─âr├şe s. f., art. milit─âr├şa, g.-d. milit─âr├şi, art. milit─âr├şei
milit─âr├şe s. f., art. milit─âr├şa, g.-d. milit─âr├şi, art. milit─âr├şei
MILIT─éR├ŹE s. 1. v. armat─â. 2. armat─â, stagiu, serviciu militar, (Transilv.) c─ât─ânie, (├«nv.) o╚Ötenie, sold─â╚Ťie. (├Ä╚Öi face ~ la artilerie.)
MILIT─éR├ŹE f. Serviciu militar; ost─â╚Öie; sold─â╚Ťie. A face ~a. ÔŚŐ A lua la ~ a ├«nrola ├«n armat─â. /militar + suf. ~ie
milit─ârie f. viea╚Ťa, meseria de militar.
*milit─âr├şe f. (d. militar). Fam. Servic─şu militar, ╚Ötiin╚Ťa militar─â, ost─â╚Öie: do─ş an─ş de milit─ârie, ├«n aceast─â ╚Öcoal─â se ├«nva╚Ť─â serios milit─âria. A face milit─ârie, 1. a servi ca militar, 2. a proceda ca militar: ca s─â disciplineze ╚Öcoala, directoru a trebuit s─â fac─â adev─ârat─â milit─ârie. V. sold─â╚Ť├şe.
MILIT─éRIE s. 1. armat─â, (├«nv. ╚Öi pop.) ost─â╚Öie, (reg.) mili╚Ťie, (Transilv.) c─ât─ânie, (├«nv.) voinicie. (Merge la ~.) 2. armat─â, stagiu, serviciu militar, (Transilv.) c─ât─ânie, (├«nv.) o╚Ötenie, sold─â╚Ťie. (├Ä╚Öi face ~ la artilerie.)

Milit─ârie dex online | sinonim

Milit─ârie definitie

Intrare: milit─ârie
milit─ârie