Dicționare ale limbii române

8 definiții pentru microstructură

MICROSTRUCTÚRĂ, microstructuri, s. f. Structură de amănunt a materialelor, observată cu ajutorul microscopului sau prin alte procedee. ◊ (În sintagma) Microstructură socială = totalitatea relațiilor personale și interpersonale și a rețelelor de integrare care definesc existența socială a unui individ. – Din fr. microstructure.
MICROSTRUCTÚRĂ, microstructuri, s. f. Structură a materialelor, observată cu ajutorul microscopului sau prin alte procedee. ◊ (În sintagma) Microstructură socială = totalitatea relațiilor personale și interpersonale și a rețelelor de integrare care definesc existența socială a unui individ. – Din fr. microstructure.
!microstructúră (mi-cros-truc-/-cro-struc-) s. f., g.-d. art. microstructúrii; pl. microstructúri
microstructúră s. f. (sil. -cro-; mf. -struc-) structură
MICROSTRUCTÚRĂ s.f. 1. Structura unui corp solid, așa cum apare la examinarea cu microscopul. 2. (În sociometrie) Relațiile între membrii unor microgrupuri. [< fr. microstructure].
MICROSTRUCTÚRĂ s. f. structură a unui obiect, organism, material etc., examinată la microscop. ♦ ~ socială = totalitatea relațiilor (inter)personale și a rețelelor de integrare care definesc existența socială a unui individ. ◊ structură a solului alcătuită predominant din microagregate. (< fr. microstructure)
MICROSTRUCTÚRĂ ~i f. Structură a unui corp solid, observată cu ajutorul microscopului. /<fr. microstructure
microstructúră s. f. (fiz.) Structură de amănunt a materialelor, observată cu ajutorul microscopului sau prin alte procedee ◊ „Microscopul cu baleiaj ionic va contribui la obținerea de progrese în sfera cercetării microstructurilor metalice.” R.l. 3 III 85 p. 6 (din fr. microstructure; DEX, DN3, DEX-S)

microstructură definitie

microstructură dex

Intrare: microstructură
microstructură substantiv feminin
  • silabisire: -cro-; mf. -struc-