Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru microsion

MICROSIÓN, microsioane, s. n. Disc muzical de calitate superioară care are șanțul de înregistrare extrem de fin și turație redusă. [Pr.: -si-on] – Din fr. microsillon.
MICROSIÓN, microsioane, adj., s. n. (Disc muzical de calitate superioară) care are șanțul de înregistrare extrem de fin și care permite înregistrări și audiții de lungă durată. [Pr.: -si-on] – Din fr. microsillon.
!microsión (mi-cro-si-on) s. n., pl. microsioáne
microsión adj. n., s. n. (sil. -cro-si-on), pl. microsioáne
MICROSIÓN s. (MUZ.) microril.
MICROSIÓN s.n. Disc muzical de dimensiuni mici, cu șanțul de înregistrare foarte fin, permițând înregistrări de lungă durată. [Pron. -si-on. / < fr. microsillon].
MICROSIÓN adj., s. n. (disc muzical) cu șanțul de înregistrare foarte fin, permițând înregistrări de lungă durată; microril1. (< fr. microsillon)
MICROSIÓN ~oáne n. Disc muzical care are șanțul de înregistrare foarte fin și care permite imprimări de lungă durată. [Sil. -si-on] /<fr. microsillon
MICROSION s. (MUZ.) microril.
microsión s. n., adj. (muz.) Disc muzical de calitate superioară, cu un șanț de înregistrare extrem de fin ◊ „Nu apăruseră [în ’50, în România] încă discurile zise «micro-sillon», azi detronate și ele de cele «compacte».” R.lit. 3/95 p. 12 [scris și microsillon] (din fr. microsillon; PR, DMC răspândit din 1950; DEX, DN3)

microsion definitie

microsion dex

Intrare: microsion
microsion adjectiv neutru substantiv neutru
  • silabisire: -cro-si-on