Dicționare ale limbii române

15 definiții pentru meteorologic

METEOROLÓGIC, -Ă, meteorologici, -ce, adj. Care ține de meteorologie sau de meteori, privitor la meteorologie sau la meteori. [Pr.: -te-o-] – Din fr. météorologique.
METEOROLÓGIC, -Ă, meteorologici, -ce, adj. Care ține de meteorologie sau de meteori, privitor la meteorologie sau la meteori. [Pr.: -te-o-] – Din fr. météorologique.
METEOROLÓGIC, -Ă, meteorologici, -e, adj. De meteorologie, privitor la meteorologie. Hăsmașul Mare este un punct meteorologic cumplit. bogza, C. O. 55. Am un prieten la Institutul meteorologic. SEBASTIAN, T. 33. De ce nu introduceți o rubrică zilnică în «Opinia» despre vreme: observațiuni meteorologice? CARAGIALE, O. VII 432. ◊ Buletin meteorologic v. buletin.
meteorológic (-te-o-) adj. m., pl. meteorológici; f. meteorológică, pl. meteorológice
meteorológic adj. (sil. -te-o-) → logic
METEOROLÓGIC adj. meteo. (Buletin ~.)
METEOROLÓGIC, -Ă adj. Referitor la meteorologie. ◊ Buletin meteorologic = informație asupra situației atmosferice prezente și a desfășurării ei viitoare. [< fr. météorologique].
METEOROLÓGIC, -Ă adj. referitor la meteorologie. ♦ buletin ~ = informație asupra condițiilor de stare a vremii prezente și a evoluției probabile a timpului. (< fr. météorologique)
METEOROLÓGIC ~că (~ci, ~ce) Care ține de meteorologie; propriu meteorologiei. Observații ~ce. Buletin ~. [Sil. -te-o-] /<fr. météorologique
meteorologic a. relativ la variațiunile atmosferei: observațiuni meteorologice.
meteorologie f. partea fizicei ce tratează despre meteori și despre variațiunile atmosferei.
*meteorológic, -ă adj. (vgr. meteorologikos). De meteorologie: observațiunĭ meteorologice.
BULETIN METEOROLOGIC DE AVIAȚIE informare făcută periodic asupra condițiilor de stare a vremii dintr-un interval de timp trecut și asupra evoluției probabile a timpului pentru diferite perioade utilizând: temperatura, presiunea atmosferică, viteza și intensitatea vântului, nebulozitatea, fenomene hidrometeorologice (ceață, polei, lapoviță, ploaie, ninsoare). Servește navigației aeriene și este înmânat conducătorilor de zbor și echipajelor aeronavelor, fiind întocmit de către stațiile meteorologice care deservesc aviația militară sau civilă.
CONDIȚII METEOROLOGICE totalitatea fenomenelor meteorologice dintr-o anumită perioadă de timp și dintr-o suprafață de teren determinată, având o importanță deosebită pentru desfășurarea activităților de zbor. Condițiile meteorologice pot fi: normale (în care zborul se poate executa observând orizontul natural fără a periclita securitatea aeronavei și a echipajului) și grele (în care zborul se execută parțial sau total fără vizibilitatea solului sau când limita inferioară coboară, vizibilitatea fiind redusă sub o anumită valoare (limita inferioară a norilor sub 400 m și vizibilitatea sub 3 km.).
ORGANIZAȚIA METEOROLOGICĂ MONDIALĂ (O.M.M.; în engl.: World Meteorological Organization – W.M.O.). Creată în 1873 ca organizație neguvernamentală; agenție specializată guvernamentală (din 1951) în cadrul sistemului O.N.U., cu sediul la Geneva (Elveția), creată în 1947 (își începe activitatea în 1951), în scopul stabilirii unei colaborări pe baze mondiale în domeniul operațiilor și serviciilor meteorologice, difuzării de informații meteorologice, încurajării cercetărilor științifice și aplicării meteorologiei în diverse domenii. O.M.M. are 185 membri (2002), printre care și România (din 1947).

meteorologic definitie

meteorologic dex

Intrare: meteorologic
meteorologic adjectiv
  • silabisire: -te-o-