Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru metamorfism

METAMORFÍSM s. n. Totalitatea transformărilor mineralogice, structurale și chimice suferite de roci în stare solidă sub influența căldurii pământului, a presiunii și a reacțiilor chimice. – Din fr. métamorphisme.
METAMORFÍSM s. n. Totalitatea transformărilor mineralogice, structurale și chimice suferite de roci în stare solidă sub influența căldurii pământului, a presiunii și a reacțiilor chimice. – Din fr. métamorphisme.
METAMORFÍSM s. n. Transformare a structurii și compoziției chimice a mineralelor din rocile subterane, sub influența căldurii pămîntului, a presiunii și a reacțiilor chimice.
metamorfísm s. n.
metamorfísm s. n.
METAMORFISM RETROGRÁD s. v. diaftoreză.
METAMORFÍSM s.n. Modificare, transformare a structurii rocilor subterane sub influența căldurii, a presiunii înalte și a reacțiilor chimice. [< fr. métamorphisme, cf. gr. meta – altul, morphe – formă].
METAMORFÍSM s. n. modificare a structurii rocilor subterane sub influența factorilor endogeni. (< fr. métamorhisme)
METAMORFÍSM n. Proces de modificare a structurii rocilor sub influența căldurii, presiunii și a reacțiilor chimice. /<fr. métamorphisme
metamorfism n. totalitatea modificărilor suferite de roce sub acțiunea locului subteran.
*metamorfízm n. (d. metamorfic). Geol. Transformarea fizică și chimică a uneĭ rocĭ (cum s’a întîmplat cu rocile sedimentare).
METAMORFISM RETROGRAD s. (GEOL.) diaftoreză, retrometamorfism.
METAMORFÍSM (< fr. {i}; meta- + gr. morphe „formă”) s. n. (GEOL.) Transformarea în stare solidă a rocilor (mineralogică, chimică și structurală) sub influența căldurii (m. de contact termic), a presiunii din zonele de dislocație (m. dinamic), a soluțiilor metamorfozante (m. metasomatic) sau a acțiunii combinate a presiunii și temperaturii din zonele de orogeneză (m. dinamometric sau regional). În procesele de m. iau naștere rocile metamorfice (corneene, skarne, șisturi cristaline) și zăcăminte de substanțe minerale utile. ◊ M. regional = cel mai important proces de metamorfism, prin care, în zonele de orogeneză, iau naștere șisturi cristaline (filite, cuarțite, micașisturi, gnaisuri, amfibolite, calcare cristaline etc.), roci intens transformate și cutate. ◊ M. retrograd = retromorfism, diaftoreză.

Metamorfism dex online | sinonim

Metamorfism definitie

Intrare: metamorfism
metamorfism substantiv neutru