Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru metamorfic

METAMÓRFIC, -Ă, metamorfici, -ce, adj. Care aparține metamorfismului, privitor la metamorfism; care a suferit un metamorfism. – Din fr. métamorphique.[1]
METAMÓRFIC, -Ă, metamorfici, -ce, adj. Care aparține metamorfismului, privitor la metamorfism; care a suferit un metamorfism. – Din fr. métamorphique.
METAMÓRFIC, -Ă, metamorfici, -e, adj. Care a suferit un metamorfism. Roci metamorfice.
metamórfic adj. m., pl. metamórfici; f. metamórfică, pl. metamórfice
metamórfic adj. m., pl. metamórfici; f. sg. metamórfică, pl. metamórfice
METAMÓRFIC, -Ă adj. (Despre roci) Care a suferit un metamorfism. [< fr. métamorphique].
METAMÓRFIC, -Ă adj. (despre minerale, roci) care provine din metamorfism. (< fr. métamorphique)
METAMÓRFIC ~că (~ci, ~ce) 1) Care ține de metamorfism; propriu metamorfismului. 2) Care a suferit un metamorfism. /<fr. métamorphique
metamorfic a. se zice de rocele sau terenurile geologice cari au fost profund modificate prin acțiunea focului subteran.
*metamórfic, -ă adj. (d. vgr. metá, trans-, și -morfic ca în antropo-morfic). Geol. Se zice despre rocile saŭ terenele care aŭ fost profund modificate pin acțiunea foculuĭ subteran.
METAMÓRFIC, -Ă (< fr. {i}) adj. (Despre minerale, roci, formații geologice, zăcăminte de substanțe minerale utile) Care provine din din metamorfism, care se datorează metamorfismului. ♦ Privitor la metamorfism. ◊ Rocă m. = rocă născută prin transformarea în stare solidă a unor roci preexistente sub influența temperaturii ridicate (r.m. de contact termic), a soluțiilor fierbinți metamorfozante (r.m. de contact metasomatic), datorate apropierii corpurilor eruptive fierbinți sub influența presiunii ridicate (r.m. cataclastice) sau a presiunii și temperaturii (r.m. cristaline) din zonele mobile ale scoarței terestre. ◊ Zăcământ m. = zăcământ născut ca atare, direct, din procesele de metamorfism.

metamorfic definitie

metamorfic dex

Intrare: metamorfic
metamorfic adjectiv