Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

8 defini╚Ťii pentru metafraz─â

METAFR├üZ─é, metafraze, s. f. 1. Transpunere a unei poezii ├«n proz─â. 2. Anafor─â care folose╚Öte sinonimele pentru a evita repeti╚Ťia monoton─â. ÔÇô Din fr. m├ętaphrase.
METAFR├üZ─é, metafraze, s. f. 1. Transpunere a unei poezii ├«n proz─â. 2. Anafor─â care folose╚Öte sinonimele pentru a evita repeti╚Ťia monoton─â. ÔÇô Din fr. m├ętaphrase.
metafráză (-ta-fra-) s. f., g.-d. art. metafrázei; pl. metafráze
metafráză s. f. (sil. -fra-), pl. metafráze
METAFR├üZ─é s.f. 1. Traducere a unei poezii ├«n proz─â; traducere a unui text pentru a ne reda cu fidelitate con╚Ťinutul. 2. Anafor─â const├ónd ├«n reluarea no╚Ťiunii printr-un sinonim, pentru a evita repetarea monoton─â a aceluia╚Öi cuv├ónt. [< fr. m├ętaphrase, cf. gr. metaphrasis].
METAFR├üZ─é s. f. 1. transpunere a unei poezii ├«n proz─â; traducere a unui text ├«n care se urm─âre╚Öte interpretarea fidel─â a con╚Ťinutului. 2. anafor─â care folose╚Öte sinonimele pentru a evita repetarea monoton─â a aceluia╚Öi cuv├ónt. (< fr. m├ętaphrase)
METAFR├üZ─é ~e f. Transpunere a unei poezii ├«n proz─â. /<fr. m├ętaphrase
metafraz─â (gr. metaphrasis ÔÇ×traducereÔÇŁ, ÔÇ×explica╚ŤieÔÇŁ), figur─â care const─â ├«n reluarea aceleia╚Öi no╚Ťiuni prin sinonime care au topica anaforei (I): ÔÇ×P─âdurea, mi se pare, avea o melodie Str─âin─â pentru mine, necunoscut─â ╚Ťie.ÔÇŁ (Dan De╚Öliu) ÔÇó Repetarea no╚Ťiunii prin sinonime realizeaz─â o schem─â care este mai mult dec├ót o anafor─â, ├«ntruc├ót sinonimele constituie un mijloc de insisten╚Ť─â ╚Öi de dezvoltare a ideii. ÔÇó M. se mai nume╚Öte ╚Öi transpunerea unei poezii ├«n proz─â. ( Ôćĺ Meyers Handbuch, p. 80)

Metafraz─â dex online | sinonim

Metafraz─â definitie

Intrare: metafraz─â
metafraz─â substantiv feminin
  • silabisire: -fra-