Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru merinos

MERINÓS s. n., adj. invar. 1. S. n. Rasă de oi cu lână creață, moale, foarte fină, de culoare albă. 2. Adj. invar. (Despre lână) Care este obținută de la oi merinos (1). ♦ (Substantivat) Lână obținută de la oile merinos (1). 3. S. n. Stofă fabricată din lână merinos (2). – Din fr. mérinos.
MERINÓS, -OÁSĂ, merinoși, -oase, subst., adj. 1. S. m. și f., adj. (Oaie sau rasă de oi) cu lână creață, moale, foarte fină, de culoare albă. 2. Adj. (Despre lână) Care este obținută de la oi merinos (1). ♦ (Substantivat) Lână obținută de la oile merinos (1). 3. S. n. invar. Stofă fabricată din lână merinos (2). – Din fr. mérinos.
MERINÓS adj. invar. (În expr.) Oaie merinos = oaie cu lina albă, fină, moale, ondulată și deasă. Vorbim de oi merinos. SADOVEANU, A. E. 131. Lînă merinos = lîna unei astfel de oi. (Eliptic) Cît îi șede de frumos Cu șalvari de merinos! ALECSANDRI, T. 81. ♦ (Substantivat) Rasa acestor oi.
merinós1 adj. invar.
merinós2 s. n.
merinós adj. invar., s. n. invar.
MERINÓS adj. invar. Oaie merinos = oaie cu lână albă, moale, ondulată și deasă; lână merinos = lâna unei astfel de oi. [< fr. mérinos].
MERINÓS adj. inv. oaie ~ (și s. m.) = oaie cu lână albă, moale, ondulată și deasă; lână ~ = lâna unei astfel de oi. (< fr. mérinos)
MERÍNÓS ~oásă (~óși, ~oáse) și substantival 1) (despre oi) Care are lâna albă, creață și foarte fină. 2) (despre lână) Care este obținută de la astfel de oi. /<fr. mérinos
merinos n. 1. oaie de rasă spaniolă cu lâna subțire și creață; 2. lâna oii și stofa făcută dintr’însa: cu șalvari de merinos AL.
*merinós n., pl. urĭ (fr. mérinos [de unde și turc. merinos], care e sp. merino, pl. merinos, adj. care califică un fel de berbecĭ spaniolĭ care vara pasc în munțĭ, adică nomazĭ). Berbece de rasă spaniolă. Postav din lîna acestor berbecĭ. V. spanc.
MERINÓS (< fr.) subst., adj. invar. 1. Subst. Rasă de oi de talie mijlocie, producătoare de lână fină; masculii au capul masiv, coarnele bine dezvoltate. Pielea formează în jurul gâtului o salbă de cute caracteristice („cravate”). ◊ M. de Palas = rasă de ovine crescută pentru lână și carne, creată în stațiunea experimentală Palas din Dobrogea. Se caracterizează printr-o producție ridicată (în medie c. 9 kg de lână, cu recordul de 22,4 kg) și o mare finețe a lânii (diametrul firului 20-24μ). 2. Adj. invar. (Despre lână) Care este obținută de la rasa de oi m. (1).

Merinos dex online | sinonim

Merinos definitie

Intrare: merinos (s.m.)
merinos substantiv masculin
Intrare: merinos (adj.)
merinos adjectiv